Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Η Γερουσία επικυρώνει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Η Γερουσία επικυρώνει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν
Εκλογές ΗΠΑ: Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Ύστερα από την πολύωρη διακοπή εξαιτίας της εισβολής στο Καπιτώλιο των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική Γερουσία ξεκίνησε και πάλι τη διαδικασία της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που εκφράστηκε όταν ξανάρχισαν οι εργασίες, εξέφρασε τη θλίψη του κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια».

«Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του σώματος μετά τις 20 Ιανουαρίου, αφού το κόμμα του επικράτησε στις κρίσιμες αναμετρήσεις για δύο έδρες στην Τζόρτζια, τόνισε από την πλευρά του ότι «αυτός ο ναός της δημοκρατίας συλήθηκε», μίλησε για «αμαύρωση της χώρας μας που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα», την «τελική, φρικτή, ανεξίτηλη κληρονομιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ», πολύ «αναμφίβολα» είναι «ο χειρότερος» ηγέτης που είχε ποτέ η χώρα, όπως έκρινε.

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα γεγονότα δεν έγιναν τυχαία», συνέχισε ο Σούμερ. «Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Τραμπ δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή. Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν δημαγωγό», είπε.

Και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό. Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε. Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα. Οι εισβολείς απέτυχαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του. Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε, που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο «νικητής των εκλογών του 2020», τόνισε.

Η Γερουσία απέρριψε την ένσταση για το αποτέλεσμα στην Αριζόνα και την Πενσιλβάνια

Την ίδια ώρα, το σώμα απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα.Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6. Το ίδιο συνέβη και για την Πενσιλβάνια. Ελάχιστοι ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς 92 ψήφισαν κατά και μόλις 7 υπέρ. Οι 7 γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της μη κατοχύρωσης του αποτελέσματος, ήταν σύμφωνα με το CNN οι Τεντ Κρουζ (Τέξας), Τζος Χόλι (Μιζούρι), Σίνθια Λιούμις (Γουαϊόμινγκ), Ρότζερ Μάρσαλ (Κάνσας), Ρικ Σκοτ (Φλόριντα), Τόμι Τούμπερβιλ (Αλαμπάμα) και Σίντι Χάιντ -Σμιθ (Μισισίπι).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments