Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου για τους ηλικιωμένους

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου για τους ηλικιωμένους
Εμβολιασμοί: Η πρεμιέρα θα γίνει με τα άτομα άνω των 85 ετών. Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 85 ετών. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 διευκρίνισε ότι όσοι είναι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν από Δευτέρα μήνυμα για το πού θα εμβολιαστούν.

«Όσοι για κάποιον λόγο είτε έχουν αλλάξει διεύθυνση είτε δεν μπορούν την ώρα του ραντεβού, πάνε στο φαρμακείο, στο ΚΕΠ ή στην άυλη και αλλάζουν την ώρα ή το Εμβολιαστικό Κέντρο» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι οι άνω των 85 ετών πολίτες, που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα λάβουν το σχετικό sms και μόνον αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους θα αλλάξουν το ραντεβού τους. Διαφορετικά, θα εμφανιστούν στην ώρα και το σημείο που θα τους υποδειχθεί μέσω του μηνύματος.

Ο εμβολιασμούς θα γίνει βάσει της προτεραιοποίησης που έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρόκειται για περίπου 100.000 άτομα και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Όταν ανακοινωθεί η έναρξη του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο και η αποστολή των sms 13034.

Η διαδικασία υλοποίησης της επιχείρησης «Ελευθερία» περιγράφεται αναλυτικά στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων. Οι μη ευπαθείς ομάδες, βάσει του σχεδίου, θα εμβολιαστούν κατά την τρίτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2021, όταν και θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

1η Φάση

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο, στην πρώτη φάση εμβολιασμού -όταν θα είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα εμβόλια- εντάσσονται:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

2η φάση

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

3η φάση

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φάση, περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για συγκεκριμένο αριθμό αποτελεσματικών και εύκολα συντηρούμενων εμβολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments