Ελλάδα

Υπόθεση Proton Bank: Καταδίκη με μικρές ποινές για Λαυρεντιάδη και 8 από τους συγκατηγορούμενούς του

Υπόθεση Proton Bank: Καταδίκη με μικρές ποινές για Λαυρεντιάδη και 8 από τους συγκατηγορούμενούς του
Υπόθεση Proton Bank: Αθωώθηκαν για τα βαριά αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Απόφαση για την υπόθεση της Proton Bank έβγαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Έκρινε ένοχο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη οκτώ κατηγορουμένους για την υπόθεση των δανείων, ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ, της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την επίμαχη τριετία ενέκριναν δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρίες που ελέγχονταν αμέσως ή εμμέσως από τον επιχειρηματία. Στις 13 Ιανουαρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα συγκεκριμενοποιήσει τις ποινές.

Για τους 34 συγκατηγορουμένους των καταδικασθέντων, οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ξεπεράσει τα 4 χρόνια, ενώ οι δικαστές έκριναν ενόχους τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς υπαλλήλους – στελέχη της Τράπεζας, για το αδίκημα της απιστίας, ενώ αποφάνθηκε πως είναι αθώοι από τις κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ξεπλύματος που τους βάρυναν.

Η απόφαση διαφέρει από την εισαγγελική πρόταση

Η απόφαση των δικαστών διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση, που τον περασμένο Ιούλιο είχε εισηγηθεί για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια της Proton Bank προς εταιρίες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονταν με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, την ενοχή συνολικά 27 από τους 43 κατηγορούμενους στη μεγάλη οικονομική υπόθεση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος ενός εκ των αθωωθέντων: «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης».

Σύμφωνα με το capital.gr, «χαρακτηριστικό είναι πώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως όλοι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν για όλα. Ουσιαστικά πάντως το δικαστήριο κατέληξε στο αφήγημα πως ο Λαυρεντιάδης ως πρόεδρος της τράπεζας λειτούργησε υπέρ των δανειοδοτήσεων εταιρειών του, χωρίς όμως ούτε να εξαπατήσει, ούτε να υπεξαιρέσει τα χρήματα, ούτε να συστήσει εγκληματική οργάνωση προς αυτόν τον σκοπό.

Αυτό που τελικά μένει από την πολύκροτη αυτή υπόθεση, είναι ο χειρισμός της έρευνάς της στο αρχικό στάδιο από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο επιχειρηματίας να επιστρέψει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments