Διεθνή

Βρετανία κορωνοϊός: Στη «φαρέτρα» της και το εμβόλιο της Moderna

Βρετανία κορωνοϊός: Στη «φαρέτρα» της και το εμβόλιο της Moderna
Βρετανία κορωνοϊός: Προηγουμένως, είχαν εγκριθεί για χρήση τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca.

Η Βρετανία προχωράει πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες της Ευρώπης στην έγκριση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό. Θυμίζουμε ότι πλέον δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε σήμερα 8 Ιανουαρίου τη χρήση του εμβολίου της Moderna εναντίον της ασθένειας Covid-19, ανέφερε το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως συμφώνησε για την αγορά άλλων 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, το οποίο υπολογίζει ότι θα αρχίσει να χορηγεί από την άνοιξη.

Να σημειώσουμε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί εναντίον της Covid-19 για χρήση στη Βρετανία μέχρι τώρα είναι εκείνα των Pfizer/BioNTech και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, που χορηγούνται ήδη, ενώ τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτει στη «φαρέτρα» του και αυτό της Moderna.

Οι δηλώσεις του Ματ Χάνκοκ

Η Βρετανία έχει παραγγείλει τώρα 17 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και οι παραδόσεις θα αρχίσουν να διανέμονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την άνοιξη, αν η Moderna διευρύνει την ικανότητα παραγωγής της. «Έχουμε εμβολιάσει ήδη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και το εμβόλιο της Moderna θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα ακόμη περισσότερο όταν οι δόσεις καταστούν διαθέσιμες την άνοιξη», ενημέρωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό κατά 94% στην πρόληψη της ασθένειας στις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου και η χρήση του έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, και άρα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της Moderna που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Πρώτο από όλα, η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει. Σε αυτή τη φάση, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διαρκεί η ανοσία την οποία αποκτά κάποιος όταν κάνει το εμβόλιο, καθώς οι επιστήμονες της Moderna θα πρέπει να παρακολουθήσουν τους εθελοντές της έρευνας για πολύ καιρό ακόμα, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, οι οποίοι άλλωστε κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Πάντως, στέλεχος της Moderna που έχει μιλήσει στο BBC ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά του όσο αυξάνεται η ηλικία του χρήστη.

Σε σύγκριση με αυτό της Pfizer, ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Κάθε εμβόλιο φτάνει στη μέγιστη αποτελεσματικότητά του μετά από τη χορήγηση δύο δόσεων. Σε συνέντευξή του στους The New York Times, ο William C. Gruber, MD, senior Αντιπρόεδρος Κλινικών Δοκιμών και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer εξήγησε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 52% αποτελεσματικό μετά την πρώτη δόση και η αποτελεσματικότητά του φτάνει περίπου στο 95% μετά τη δεύτερη δόση σε ενήλικες ηλικίας από 16 ετών.

Αυτό της Moderna είναι περίπου 94,1% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 σε ανθρώπους ηλικίας 18 και άνω, σε κλινική δοκιμή σε 30.000 ανθρώπους. Και παρότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στην αποτελεσματικότητα, αυτή είναι όντως πολύ μικρή. svg%3E

Όσο για τις παρενέργειές τους;

Όπως και κάθε εμβόλιο, κάποιες ελαφριές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αναμενόμενες. Σύμφωνα με τον FDA μετά την εξέταση των δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer, οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να παρουσιαστούν:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης, οίδημα ή ερυθρότητα
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυικός πόνος
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Η Pfizer επίσης προειδοποιεί ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που συνήθως παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά έως και μία ώρα μετά τον εμβολιασμό. Γι’ αυτό άνθρωποι με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν κάνουν το εμβόλιο.

Στην αντίστοιχη ενημέρωση του FDA για το εμβόλιο της Moderna, αναφέρονται ως πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις οι εξής:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης, οίδημα ή ερυθρότητα
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυικός πόνος
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Ναυτία/εμετός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments