Πολιτική

Έντι Ράμα Ελλάδα: Στην Αθήνα σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας – Αυτό είναι το πρόγραμμά του

Έντι Ράμα Ελλάδα: Στην Αθήνα σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας – Αυτό είναι το πρόγραμμά του
Έντι Ράμα Ελλάδα: Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας είναι τα δύο από τα πρόσωπα με τα οποία θα συναντηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Πρόκειται για τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης από το 2005.

Υπήρξε υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλημάτων στην κυβέρνηση του Φάτος Νάνο από το 1998 μέχρι το 2000 και Δήμαρχος Τιράνων, αναγνωρισμένος διεθνώς για τη δουλειά του σχετικά με την αναμόρφωση της εικόνας της πρωτεύουσας της Αλβανίας, από το 2000 έως το 2011.

Ο Ράμα ήταν ο ηγέτης ενός συνασπισμού συνολικά 37 αριστερών κομμάτων με την ονομασία «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», με σύνθημα «Αναγέννηση», που κέρδισε τις εκλογές στη γειτονική χώρα το 2013, νικώντας το συντηρητικό μπλόκο του Σαλί Μπερίσα στις 23 Ιουνίου 2013. Ανέλαβε καθήκοντα στις 9 Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών. Να θυμίσουμε πως αιφνιδιαστική επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Άγκυρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ραμα μετά από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συμφωνία Αλβανίας – Ελλάδας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο καθώς και η οικοδόμηση κατοικιών για τους σεισμόπληκτους, με την Τουρκία να ανησυχεί ιδιαίτερα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, γεγονός μπορεί να αποτελέσει βάση για εξελίξεις στο Αιγαίο.

Στον αντίποδα των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, ΗΠΑ και Ελλάδα διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Στην εκπνοή της θητείας του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ευχαρίστησε μέσω Twitter τον Κυριακό Μητσοτάκη για τη φιλοξενία στην Κρήτη και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια, αποδεικνύοντας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια με θετικές προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εμπράκτως στρέφονται κατά της Τουρκίας την ώρα που η Ευρώπη διατηρεί στάση αναμονής. Σε συνάντηση του Γερμανού πρέσβη στην Τουρκία με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακαρ, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε πως η χώρα του εμμένει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, τονίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments