Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: «Βόμβα» λοιμωξιολόγων – Ξεχάστε και το καλοκαίρι βελτίωση από Φθινόπωρο

Κορωνοϊός Ελλάδα: «Βόμβα» λοιμωξιολόγων – Ξεχάστε και το καλοκαίρι βελτίωση από Φθινόπωρο
Κορωνοϊός Ελλάδα: Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα. Παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα. Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του λιανεμπορίου. Φόβοι για εξορμήσεις λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η αναμονή των επιδημιολογικών στοιχείων την περίοδο των εορτών και ο φόβος της αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους να παρατείνουν για μία εβδομάδα ακόμη το lockdown. Όλα πλέον θα κριθούν την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου που με βάση την εικόνα που θα υπάρξει, θα αποφασιστεί το μέλλον του λιανεμπορίου και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην εξίσωση της πορείας της νόσου μπαίνουν από την Δευτέρα οι μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, γεγονός που θα αυξήσει την κινητικότητα και τον συγχρωτισμό έξω από τις σχολικές μονάδες, δύο στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς. “Στην σημερινή συγκυρία των πραγμάτων και με τις σημερινές ισορροπίες, η εισήγηση είναι η οριζόντια εκπαίδευση των μαθητών” είπε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως προτεραιότητα της επιτροπής ήταν το άνοιγμα των σχολείων.

Βέτο των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς – Φοβούνται αύξηση κρουσμάτων λόγω Χριστουγέννων και Θεοφανείων

Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τον καθημερινό αριθμό των εμβολιασμένων προκειμένου μέσα σε σύντομο διάστημα το ημερήσιο νούμερο να φτάσει τις 8 χιλιάδες, από τις 5 χιλιάδες που είναι σήμερα. Στόχος είναι να θωρακιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες αλλά και να δημιουργηθεί ένα τείχος αντισωμάτων απέναντι στην πανδημία. “Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο” τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με όλους τους αρμόδιους φορείς για τον εμβολιασμό.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα

Μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν στην προηγούμενη συνεδρίαση για το άνοιγμα των σχολείων, η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων κατέληξε ομόφωνα στην παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμη μία εβδομάδα, αν και ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα και μετά τις 18 Ιανουαρίου.

  • Ανοικτά δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί. Υποχρεωτική η μάσκα. (κωδικός “4” για συνοδεία μαθητή)
  • Τηλεκπαίδευση για την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Κλειστό το λιανεμπόριο (παραγγελίες e-shop και ταχυμεταφορές)
  • Κλειστά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία
  • Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα
  • Υποχρεωτικός περιορισμός κατ’ οίκον για επτά ημέρες, για όσους έρχονται από το εξωτερικό
  • Κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες στις εκκλησίες
  • Ξεκινούν στις 16-17 Ιανουαρίου οι αγώνες της Super League 2 και της volley league
  • Σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό

Ανησυχία για εξορμήσεις λόγω καιρού

Οι ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ και στην πολιτική προστασία καθώς υπάρχει ανησυχία για εξορμήσεις πολιτών σε παραλίες και σε υπαίθριους χώρους. Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εντατικοί στις εξόδους της πόλης με στόχο να αποτραπεί ο συγχρωτισμός και να αποφευχθεί η μετάδοση της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξουν συχνές περιπολίες, ηχητικά μηνύματα, drones και σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβληθούν πρόστιμα και θα γίνουν συλλήψεις.

Σε κλοιό θα βρεθούν οι ορεινοί όγκοι, κυρίως Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττός, όπου τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, αλλά και το παραθαλάσσιο μέτωπο, από τα Νότια Προάστια ως και τον Πειραιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώσουν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. “Η προσπάθειά μας αυτή μετράει ήδη 10 μήνες και είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση. Δεν είναι όμως η στιγμή για να επιδείξουμε πιο χαλαρή συμπεριφορά στην τήρηση των μέτρων. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη μετά τους τόσους κόπους που έχουμε όλοι καταβάλλει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments