Κόσμος

Μελέτη κορωνοϊός: Τα συμπτώματα επιμένουν έξι μήνες μετά την ανάρρωση – Ποια είναι τα συχνότερα

Μελέτη κορωνοϊός: Τα συμπτώματα επιμένουν έξι μήνες μετά την ανάρρωση – Ποια είναι τα συχνότερα
Μελέτη κορωνοϊός: Νέα έρευνα από Κινέζους επιστήμονες υποστηρίζει ότι το 75% όσων νόσησαν από κορωνοϊό εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι και έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα μελέτη του είδους της, που εκπονήθηκε από Κινέζους επιστήμονες στη Γουχάν, δείχνει ότι ο κορωνοϊός επιμένει. Σύμφωνα με την έρευνα τα τρία τέταρτα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό, συνεχίζουν να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου έξι μήνες μετά την ανάρρωση.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησαν στοιχεία για 1.733 ασθενείς με μέση ηλικία 57 ετών στη Γουχάν, την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι το 76% είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα εξάμηνο μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξης.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία (στο 63% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στους δύο στους τρεις), ενώ συχνά επίσης αναφέρονται δυσκολίες στον ύπνο (στο 26% ή σε έναν στους τέσσερις) και άγχος ή κατάθλιψη (στο 23%). Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση και είχαν χρειασθεί οξυγόνο ή είχαν διασωλωνηθεί, έχουν έξι μήνες μετά μεγαλύτερες βλάβες στους πνεύμονες και δυσκολίες στην αναπνοή (το 29% και 56% των ασθενών αντίστοιχα), καθώς επίσης προβλήματα στα νεφρά (το 13% των ασθενών).

Ανοιχτό το ερώτημα της επαναλοίμωξης

Η μελέτη επίσης αφήνει ανοικτό το ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια επαναλοίμωξη, με δεδομένο ότι βρήκε στους πρώην ασθενείς χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από έξι μήνες (μείωση 53%, δηλαδή πάνω από το μισό), σε σχέση με την αρχική οξεία φάση της λοίμωξης.

Όσο πιο σοβαρά νοσήσει κάποιος τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες

Υπό διερεύνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, παραμένει διεθνώς πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει η φάση αποκατάστασης μετά από μια σοβαρή λοίμωξη (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»). «Επειδή η Covid-19 είναι τόσο νέα νόσος, μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε μερικές από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών. Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με τουλάχιστον μερικές συνέπειες του κορονοϊού μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ιδίως όσοι πέρασαν σοβαρές λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικολογίας Μπιν Κάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας στο Πεκίνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments