Οικονομία

Εξοικονομώ Αυτονομώ ημερομηνίες: Διευκρινίσεις για την αναβολή των αιτήσεων – Δείτε το νέο χρονοδιάγραμμα

Εξοικονομώ Αυτονομώ ημερομηνίες: Διευκρινίσεις για την αναβολή των αιτήσεων – Δείτε το νέο χρονοδιάγραμμα
Εξοικονομώ Αυτονομώ ημερομηνίες: Σκοπός της αναβολής αυτής να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που ετέθησαν υπόψη του υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ό,τι διευκρινίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωση. Μάλιστα, από την 1η Φεβρουαρίου θα υποβάλλονται αιτήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε νωρίτερα αναβολή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα προκειμένου, όπως εξηγεί, να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που ετέθησαν υπόψη του υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Το νέο χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25 Ιανουαρίου του 2021 αντί για τις 11 Ιανουαρίου του 2021.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου του 2021 αντί για τις 13 Ιανουαρίου του 2021.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου του 2021 αντί για τις 15 Ιανουαρίου του 2021.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01 Φεβρουαρίου του 2021 αντί για τις 20 Ιανουαρίου του 2021.
  • Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03 Φεβρουαρίου του 2021 σε όλη την επικράτεια.

Θυμίζουμε πως το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», είναι το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ο σχεδιασμός του Προγράμματος λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη προσέγγιση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα και έχει ως στόχο:

  • τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων και των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • την εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης καθώς και, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών κατά τη χρήση των κτηρίων αυτών και
  • την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Έξυπνο Σπίτι».

Αφορά σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων, στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους.

Επιπλέον κίνητρο δίνεται στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, ως ρήτρα δίκαιης μετάβασης. Επίσης, προβλέπονται  κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών, ενώ προβλέπεται ειδική κατηγορία κινήτρων για αυτοτελείς παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μόνο των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments