Πολιτική

Χρήστος Σταϊκούρας: Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Γέφυρα» – Τι θα γίνει με την επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Χρήστος Σταϊκούρας: Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Γέφυρα» – Τι θα γίνει με την επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Χρήστος Σταϊκούρας: Τη δυνατότητα να επεκταθεί ο δανεισμός στις επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα «Γέφυρα», εφαρμόζεται σε στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Ακόμα αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή και σημείωσε ότι θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση.

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς. «Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα».

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ολιγοήμερη παράταση στις αιτήσεις – Ποιους αφορά

Ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση». Όπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει ανοίξει, λήγει στις 15 Ιανουαρίου και θα πληρωθούν 1,5 δισ., ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Από 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5

  • 50% μη επιστρεπτέο
  • ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
  • καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

Η επόμενη επιστρεπτέα (6) αναμένεται γύρω στο Μάρτιο όπως επεσήμανε ο υπουργός, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού», ανέφερε. Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είπε ότι δεν θα μειωθεί, πολλές όμως άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.

Για τα ενοίκια του Νοεμβρίου ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι βγαίνει υπουργική απόφαση τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας μα πληρωθούν. «Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», τόνισε. Επίσης, τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και οι απλήρωτες συντάξεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments