Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε λήγουν οι προθεσμίες και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή μονομερούς δήλωσης.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι -μαζί με τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς- έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μονομερή δήλωση για αποζημίωση που αφορά στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Προϋπόθεση είναι να έχουν εγγραφεί εμπρόθεσμα στο Μητρώο.

Όπως αναφέρει η επίσημη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Οι Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και τις 20/10/2020, καθώς και οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4722/2020 (Α’ 177) και την υπ. αριθμ. πρωτ. οικ. 43110/1078/21-10-2020 (Β’ 4702) κοινή υπουργική απόφαση, μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αποκλειστικά από τις 07/1/2021 – 15/1/2021».

Τι ισχύει για τους άλλους κλάδους:

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερίνης» η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές Δεκεμβρίου στους υπόλοιπους κλάδους, αναμένεται να γίνει της πρώτες μέρες της εβδομάδας που διανύουμε, και συγκεκριμένα σήμερα ή αύριο. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τα όσα είχαν ισχύσει το Νοέμβριο του 2020, αυτή τη φορά η διαδικασία των δηλώσεων που ακολουθήθηκε ήταν κοινή για εργαζομένους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων.

Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση που δικαιούται κάθε εργαζόμενος εξαρτάται από το σύνολο των ημερών αναστολής. Για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντός Δεκεμβρίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν πληττόμενες και για το υπόλοιπο του μήνα ήταν κλειστές με κρατική εντολή, έπρεπε να έχουν υποβάλει ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Για το δώρο Χριστουγέννων και τις δηλώσεις αναστολών διευκρινίζεται:

  • Δώρο Χριστουγέννων: Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου.
  • Δηλώσεις αναστολών: Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως δίνεται νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μόνο για εργαζομένους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, καθώς και διορθώσεων αλλά μόνο για αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments