Διεθνή

ΗΠΑ Καπιτώλιο: Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί – Συμμετείχαν στην εισβολή

ΗΠΑ Καπιτώλιο: Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί – Συμμετείχαν στην εισβολή
ΗΠΑ Καπιτώλιο: Ο ένας τραβούσε σέλφι με τους εισβολείς και ο δεύτερος έδινε οδηγίες.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου (USCP), λόγω της συμπεριφοράς τους όταν σημειώθηκε η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου. Την είδηση έκανε γνωστή ο Τεντ Ράιαν, βουλευτής των Δημοκρατικών που εκπροσωπεί την πολιτεία Οχάιο.

Όπως είπε ο κ. Ράιαν μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ένας αστυνομικός τράβηξε σέλφι με τους ταραχοποιούς και ο δεύτερος φόρεσε καπελάκι MAGA («Make America Great Again», «ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της», το σύνθημα της εκστρατείας του Τραμπ) και άρχισε να δίνει οδηγίες στους εισβολές. “Ο υπηρεσιακός αρχηγός της USCP θεώρησε τις ενέργειές τους επαρκή αιτία για να τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα”, εξήγησε το μέλος υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τεντ Ράιαν, άλλοι 10 ως 15 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν εσωτερικές έρευνες. Για την ώρα όμως, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από την USCP. Επίσης, ο τέως αρχηγός της USCP, ο Στίβεν Σαντ, παραιτήθηκε μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που οι άνδρες του αντιμετώπισαν την εισβολή.

Κατατέθηκε το αίτημα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Σημειώνεται ότι χθες οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα. Στο άρθρο σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Επισημαίνονται επίσης οι επαναλαμβανόμενοι ψευδείς ισχυρισμοί του Τραμπ ότι κέρδισε τις εκλογές, αλλά και η πίεση που άσκησε σε αξιωματούχους στη Τζόρτζια να «βρουν» τις σχεδόν 12.000 ψήφους που χρειάζονται για να ανατραπεί η ήττα του. «Με όλα αυτά, ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των θεσμών της κυβέρνησης», αναφέρει το ψήφισμα.

«Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ισότιμο κυβερνητικό θεσμό. Έτσι προδίδει την εμπιστοσύνη του ως Προέδρου, ζημιώνοντας πρόδηλα το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών». Το άρθρο, το οποίο εισήχθη από τους Δημοκρατικούς Ντέιβιντ Σισιλιν από το Ρόουντ Άιλαντ, τον Τζέιμι Ράσκιν του Μέριλαντ και τον Τεντ Λου της Καλιφόρνια, ανέφερε επίσης την 14η τροπολογία του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι «απαγορεύεται σε κάθε άτομο που έχει εμπλακεί σε εξέγερση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών να φέρει το αξίωμα». Η Βουλή πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης για την παραπομπή μέσα στην εβδομάδα. Αν εγκριθεί, ο Τραμπ θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές σε δίκη με στόχο την καθαίρεση από το αξίωμά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments