Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 13/01: Στα 671 τα νέα κρούσματα – 25 νεκροί και 340 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 13/01: Στα 671 τα νέα κρούσματα – 25 νεκροί και 340 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 13/01: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 671.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 146688, εκ των οποίων το 52.2% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146688, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5673 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44562 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 239 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3161 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νίκος Σύψας: «Κρατάμε την ανάσα μας για τις επόμενες μέρες»

Καμπανάκι για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες έκρουσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο OPEN TV, σημείωσε πως το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού δεν θα γίνει σταδιακά, αλλά απότομα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση μείωσης της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων».

«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Ερωτώμενος για το άνοιγμα των σχολείων εφόσον υπάρχουν φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σύψας απάντησε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα. «Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να πάρει τις αποφάσεις της. Για περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Λάρισα και η Λακωνία, δεν αποκλείεται να παρθούν μέτρα ανά πάσα στιγμή» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των καθημερινών δραστηριοτήτων, ο καθηγητής ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. «Εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Επιτροπή και την κυβέρνηση, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς» υπογράμμισε.

Σχετικά με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού που πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Σύψας είπε: «Θέλουμε το καλοκαίρι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί». Τέλος, αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού και έντονης κινητικότητας που παρατηρούνται παρά το lockdown, ο καθηγητής ανέφερε πως προτιμήθηκε ένα light (ελαφρύ) lockdown λόγω της μεγάλης κούρασης του κόσμου.  svg%3E

Μεγάλη η ανησυχία και για την Πάτρα

Διασπορά του κορωνοϊού δείχνουν τα στοιχεία από τα διαγνωστικά τεστ για τον ιό την Πάτρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες γιατροί φαίνεται πως οι γιορτινές μέρες συνέβαλλαν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της πόλης, μέσα από τα οικογενειακά τραπέζια.

Για κάθε ένα θετικό κρούσμα κοροναϊού το οποίο εντοπίστηκε με έλεγχο PCR, μοριακό, προκύπτουν άλλα 2 ως 4 τα οποία κόλλησαν έχοντας καθίσει στο ίδιο τραπέζι, χαιρετηθεί, αγκαλιαστεί ή μιλήσει με τον συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό ασθενή.

Σύμφωνα με το thebest.gr, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ιδιώτες γιατροί, από μοριακά τεστ Covid-19 σε Πατρινούς που μετέβησαν αυτοβούλως για να ελεγχθούν έχοντας συμπτώματα και βρέθηκαν θετικοί, κοινοποιήθηκαν στην 6η ΥΠΕ ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα για αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. svg%3E

Ενθαρρυντική η εικόνα από τη Θεσσαλονίκη

Αντίθετα, καλά είναι τα νέα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τις μετρήσεις των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ στα λύματα της πόλης για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την ανάλυση της διεπιστημονικής ομάδας των δύο φορέων, το ιικό φορτίο της πόλης παραμένει σε «πράσινο» επίπεδο.

«Από την ανάγνωση των επιστημονικών μας δεδομένων βλέπουμε μία αχτίδα φωτός στην προοπτική ανακούφισης της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπήρχε η ανησυχία μας για την κινητικότητα κατά τις ημέρες των εορτών, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των ειδικών κι έτσι το μερικό άνοιγμα της αγοράς -click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κλπ- και οι οικογενειακές συναθροίσεις, δεν επιβάρυναν την επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι «εν αναμονή και των επόμενων μετρήσεων που με βεβαιότητα θα δείξουν και την όποια επίπτωση είχαν κάποια φαινόμενα συνωστισμού στον εορτασμό των Θεοφανίων, φαίνεται πως κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλης μας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας κατά το δεύτερο κύμα της».  svg%3E

Τι θα γίνει με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Όταν ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε αν οι μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, απάντησε ότι: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ερευνητική μας ομάδα αναλύει και θέτει στη διάθεση της Πολιτείας μετρήσιμα επιστημονικά δεδομένα, που προέρχονται από «in situ» αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο. Δεν εφαρμόζουμε προγνωστικά υπολογιστικά ή όποια άλλα μοντέλα, μιλάμε με πραγματικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα κάθε μέτρησης, τα οποία συζητάμε σε αγαστή συνεργασία και διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, σαφώς αποτελούν σημαντική πληροφορία, όταν η Πολιτεία συνεκτιμά κάθε παράμετρο για να λάβει τις αποφάσεις».

Αναφορικά με τις συνθήκες που θα κρίνουν την πορεία της πανδημίας στην πόλη το επόμενο διάστημα, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε: «Αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις είναι πως παρότι οι γιορτές έκρυβαν έναν κίνδυνο, τα μέτρα απέδωσαν.

Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο διασποράς, η οποία είναι μεν διαχειρίσιμη, καθώς υπάρχει και η ανάλογη αποφόρτιση των νοσοκομείων, δεν επιτρέπει εφησυχασμό δε, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού, αλλά και τις διάφορες μεταλλάξεις του, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα επηρεάσουν τη μεταδοτικότητά του και αν ενδεχομένως θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο κύμα επιδημιολογικής έξαρσης.

Η εικόνα είναι καλή, αλλά στις συνθήκες ελλοχεύουν κίνδυνοι. Για να το πω πιο σχηματικά δεν είμαστε στο μηδέν, άρα ούτε κατά διάνοια δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε όπως τον Οκτώβρη. Σίγουρα όμως μέτρα ανακούφισης που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και πέτυχαν μπορούν να εξεταστούν».

Σε σχέση με την παρακολούθηση της τάσης αποκλιμάκωσης από τότε που ξεκίνησε, ο καθηγητλης Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος σημείωσε: «Η σταθερότητα που παρατηρείται στις πρόσφατες μετρήσεις μας βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικά αποδεκτής αβεβαιότητας του πειραματικού προσδιορισμού του ιικού φορτίου αλλά είναι επίμονη. Στο σημείο που βρισκόμαστε, για να δούμε περαιτέρω πτώση ίσως θα πρέπει να βελτιωθεί συνολικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ νομών για λόγους εργασίας, δύναται να δημιουργεί νέες μικρές εστίες διασποράς στην πόλη, από άτομα που εκτέθηκαν στον ιό ταξιδεύοντας σε επιβαρυμένες περιοχές».

Πώς δουλεύει η διεπιστημονική ομάδα

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ποιες άλλες περιοχές έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, ο κορωνοϊός «κυκλοφορεί» σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Περίπου το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, χτες Τρίτη ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον προχθεσινό αριθμό (180). Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα -στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.  svg%3E

Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ και στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνη (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).

Σε ό,τι αφορά τον σκληρό, και αντιπροσωπευτικό, δείκτη των διασωληνωμένων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Το 63,5% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων και τέλος ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων.  svg%3E

Σκληρή αντιπαράθεση γύρω από τους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο την πορεία των εμβολισμών στην χώρα. Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για «πρωτοφανή ανεπάρκεια» και «έλλειψη σχεδιασμού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι η διαρκής επένδυση την καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων.

Ο Χρήστος Ταραντίλης υπενθύμισε ότι στις 2 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». «Λιγότερο από δύο μήνες μετά, ευτυχώς για τους πολίτες, το εμβόλιο ήρθε στην Ελλάδα και η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία ώστε να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός με σχέδιο και πρόγραμμα. Τώρα ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί πως «ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τον κορωνοϊό βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αναμένεται «να επιταχυνθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων και η συλλογική ανοσία θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι».

svg%3E

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα τόνισε ότι «η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση ούτε να τον οργανώσει στοιχειωδώς», καθώς «άνθρωποι 85 και 90 ετών αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία και να εμβολιαστούν».

«Βιώνουμε λοιπόν μια κατάσταση απόλυτου κυνισμού και ανικανότητας. Κάθε μέρα που περνά γίνεται ακόμα πιο μεγάλη η ζημιά που προκαλεί αυτή η κυβέρνηση. Ο φόβος για την υγεία, συναντά την ανασφάλεια για την οικονομία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Σήμερα πρέπει να προστατευθεί ένας λαός από την οικονομική και ψυχική συντριβή για να μπορέσει να οργανώσει με ασφάλεια και προοπτική το μέλλον του».

Σήμερα λοιπόν πρέπει:

  • Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού για να έχουμε αξιόπιστη εικόνα για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας.
  • Να ενισχυθεί το ΕΣΥ άμεσα με μόνιμο προσωπικό.
  • Να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εδώ και τώρα . Μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για να τονωθεί η ρευστότητα κάθε επιχείρησης, την ρύθμιση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και τη διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών και φυσικά το πάγωμα εκποιήσεων και πλειστηριασμών.

Τα πάνω κάτω έχουν φέρει οι αλλαγές στη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται αιφνιδιαστικά σε κέντρα εμβολιασμού ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων και σε ώρες και ημέρες. Όλα αυτά την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments