Ελλάδα

Άρση μέτρων: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι λένε οι ειδικοί

Άρση μέτρων: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι λένε οι ειδικοί
Άρση μέτρων: Στο τραπέζι το click away και το click in shop.

Γρίφος παραμένει το άνοιγμα της οικονομίας. Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την Παρασκευή και θα αποφασίσει κατά πόσο είναι εφικτό να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να εισηγηθούν και για τη λειτουργία ή μη για των γυμνασίων και των λυκείων.

Εφόσον λοιπόν δοθεί το “πράσινο” φως θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών και τα κοσμηματοπωλεία με την μέθοδο των ραντεβού εντός.

Με την μέθοδο click away θα ανοίξουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός από τις περιοχές που έχουν μπει σε αυστηρό lockdown καθώς οι ειδικοί φοβούνται για ξέσπασμα της επιδημίας.  Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής εκτός θα λειτουργεί το click in shop, δηλαδή εντός του καταστήματος. Βεβαίως θα ισχύσει ο περιορισμός των ατόμων βάση τετραγωνικών και θα υπάρχει αναρτημένη λίστα των ραντεβού τα οποία θα κλείνονται είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

Επίσης, οι αγορές των καταναλωτών θα γίνονται με τη μέθοδο click inside, ώστε να μπορούν να δοκιμάζουν τα είδη που θέλουν ν’ αγοράσουν. Σημειώνεται πως θα ψωνίζουμε μόνο στα καταστήματα της περιοχής που μένουμε και θα έχουμε αυστηρά τρεις ώρες στη διάθεσή μας για τις αγορές. Θα υπάρχουν αυστηρότατοι έλεγχοι ακόμα και για την τήρηση του ωραρίου. Το μαγαζί θα πρέπει να μας έχει στείλει μήνυμα, όπου θα επιβεβαιώνει το ραντεβού.

Τι θα γίνει με τα σχολεία:

Εάν τα στοιχεία στη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με τα σημερινά, τότε θα υπάρξει το «ok» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είτε για γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκο Σύψα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα.

«Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», είπε και τόνισε: «Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments