ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος Νοσοκομειακών γιατρών

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Πρώτα πρέπει να ανοίξει η Γ Λυκείου και μετά το εμπόριο

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υποστήριξε ότι πρώτα πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές της τρίτης Λυκείου στα σχολεία και στη συνέχεια να ανοίξει το εμπόριο.

Την ώρα που η επιτροπή ετοιμάζεται να αποφασίσει για το άνοιγμα των καταστημάτων, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή Opinion Leader του Pagenews.gr με τον Δημήτρη Τάκη, απάντησε σε αυτό το δίλημμα τονίζοντας ότι οι μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες σε μερικούς μήνες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Φυσικά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο γεγονός ότι ο Τάκης Ζαχαράτος έκανε ένα βίντεο που μιμείται την ίδια. Συγκεκριμένα τόνισε: “Η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν πάρα πολύ ωραία. Εκείνη τη στιγμή που μου έστειλαν το βίντεο και το είδα έκανα το εμβόλιο. Ασχολήθηκα και γελούσα με τη μίμηση και δεν κατάλαβα ότι έκανα το εμβόλιο. Θέλω να πω ότι είναι ένας τρομερός καλλιτέχνης, έχω παρακολουθήσει παραστάσεις του και τα κάνει όλα τέλεια.

Ωστόσο έχω να κάνω μια παρατήρηση. Επειδή δεν γνωριζόμαστε και δεν έχουμε έρθει σε επαφή για να ακούσει πως μιλάω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κάνει τόσο καλά τη φωνή μου. Εγώ του έστειλα μήνυμα και τον ευχαρίστησα. Δεν με απασχόλησε ποτέ το να βγαίνω να μιλάω στα κανάλια και αν το είμαι αγαπητή στον κόσμο. Πιστεύω ότι λέω στον κόσμο την αλήθεια και κάποιες φορές δεν είμαι αρεστή, αλλά οφείλω να λέω τα πράγματα όπως είναι με βάση τα ιατρικά δεδομένα”.

Για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη που μίλησε για ευθύνες γιατρών για τους ασθενείς που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

“Εγώ θέλω να πω ότι δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο και με στεναχώρησε γιατί τον Βασίλη Κοντοζαμάνη τον ξέρω πολλά χρόνια και ήμασταν μαζί στον τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν περίμενα να δημιουργηθεί μια ιστορία από μια δήλωσή του. Πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός. Μίλησα μαζί του και μου εξήγησε ότι δεν εννοούσε αυτό. Εμείς σαν γιατροί πρέπει να υπερασπιστούμε τους συναδέρφους μας.

Εγώ σαν πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών σε Αθήνα και Πειραιά όφειλα να πάρω και γραπτή θέση. Οι γιατροί έχουν την ευθύνη, βάση επιστημονικών κριτηρίων, για να αποφασίσουν να διασωληνώσουν τους ασθενείς που είναι στις κλινικές και στη συνέχεια να μεταφερθούν στις ΜΕΘ. Η διασωλήνωση του ασθενή γίνεται ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν κρεβάτια σε ΜΕΘ. Οι επόμενες διαδικασίες για την μεταφορά του ασθενή δεν βαραίνουν τους γιατρούς. Μετά αναλαμβάνει το ΕΚΑΒ, γι’αυτό αυτή η ιστορία δεν έπρεπε να γίνει.

Προσωπικά δεν ξέρω κάποιο γεγονός με ασθενή Covid που ο έχασε τη ζωή του εκτός ΜΕΘ επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι παρά την εισήγηση του γιατρού. Αλλά πρέπει να ξέρετε ό,τι και αν γινόταν θα πήγαινε για διασωλήνωση όπως γίνεται και για τους μη νοσούντες από κορωνοϊό. Επειδή μπορεί να μην έχουμε κρεβάτια, μπαίνει σε κανονικό θάλαμο και παρακολουθείται από γιατρούς ΜΕΘ. Με λίγα λόγια δεν γίνεται να μην διασωληνωθεί ο ασθενής”.

Για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μπαίνουν στη διαδικασία του εμβολιασμού

“Είναι γεγονός ότι τα νοσοκομεία θα μπουν στην μάχη του εμβολιασμού. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, οι γιατροί έχουν κληθεί τους τελευταίους δέκα μήνες να κάνουν τα πάντα. Έχουν μετακινηθεί για να βοηθήσουν τους συναδέρφους τους, όπως έγινε στη Βόρεια Ελλάδα. Τους καταλαβαίνουμε τους συναδέρφους μας γιατί έχουν μεγάλες ελλείψεις όπως έχουμε και εμείς.

Οι γιατροί θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τους εμβολιασμούς, οι γιατροί αναλαμβάνουν σε τμήματα που έγιναν covid να πάρουν το φόρτο δουλειάς κλινικών που πλέον δεν είναι απλές κλινικές. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και εμείς μετά τόσους μήνες έχουμε κουραστεί και πιεστεί. Δεν είναι εύκολο να είσαι σε ένα νοσοκομείο κάθε μέρα και να έχεις την πίεση των ασθενών και με covid και των απλών ασθενών. Εμείς ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε ενίσχυση στα νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που έχει νοσήσει και βρίσκεται σε καραντίνα. Υπάρχει ένα ποσοστό γιατρών που έχει εμβολιαστεί και ξεπερνάει το 70%. Είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο.”

Αναφορικά με το αν πρέπει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο ή οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η Ματίνα Παγώνη τόνισε:

“Η άποψη μου για το τι πρέπει να ανοίξει είναι ότι η τρίτη Λυκείου θα πρέπει να δώσει εξετάσεις. Γνωρίζω καλά ότι για να δώσεις αυτές τις εξετάσεις υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Μπορεί να έχει αφαιρεθεί η ύλη, αλλά δεν παύουν αυτά τα παιδιά να έχουν μεγάλη αγωνία και με τηλεδιασκέψεις δεν λύνονται τα προβλήματά. Επομένως είναι η πρώτη μετά τα Δημοτικά που θα πρέπει να γυρίσει στις τάξεις. Μετά το γυμνάσιο και οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου.

Ωστόσο για να είμαστε σωστοί και να μην έχουμε κρούσματα από εκεί, θα πρέπει να γίνονται συχνά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της τρίτης λυκείου. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να επιστρέψει η τρίτη λυκείου μετά η αγορά και το εμπόριο. Τότε θα δει η επιτροπή πως είναι τα νούμερα γιατί και τα Χριστούγεννα περιμέναμε έξαρση κρουσμάτων, όμως δεν είχαμε τόσο μεγάλη αύξηση. Με προσοχή μπορούν να ανοίξουν όλα σταδιακά. Φάνηκε ότι ο κόσμος ήταν προσεκτικός στην περίοδο των γιορτών. Με αυτά που έχουμε τώρα στα χέρια μας”.