Ελλάδα

Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό κοντά στα Ίμια

Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό κοντά στα Ίμια
Ίμια: Πέρασε με μεγάλη ταχύτητα και σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη ελληνικού αλιευτικού.

Συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς ακταιωρός της γείτονος παρενόχλησε με επικίνδυνους ελιγμούς ελληνικό αλιευτικό στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Όπως αναφέρει το kalymnosnews, τα τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής συνεχίζουν τις προκλήσεις τους, καθώς με επικίνδυνους ελιγμούς δημιουργούν προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καταστρέφουν αλιευτικά εργαλεία, ενώ οι ενέργειές τους εγκυμονούν και τον κίνδυνο πρόκλησης ακόμη και θερμού επεισοδίου με σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η τουρκική ακταιωρός με στοιχεία «101», αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και με επικίνδυνους ελιγμούς, πλησίασε καλύμνιο αλιευτικό σε «απόσταση αναπνοής» από την πλώρη του. Ακολουθεί περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, που προσπαθεί να εκδιώξει την τουρκική ακταιωρό.

Δείτε το βίντεο του kalymnosnews -Προσοχή: (Στο βίντεο ακούγεται απρεπής εκφορά λόγου)

Σύγκρουση τουρκικής ακτοφυλακίδας με 2 σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής συγκρούστηκε με δύο σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή των Ιμίων. Η σύγκρουση έγινε όταν η τουρκική ακτοφυλακίδα επιχείρησε να απομακρύνει το σκάφος του Λιμενικού από την περιοχή.

Δεύτερο σκάφος του Λιμενικού έσπευσε προς υποστήριξη αλλά το τουρκικό σκάφος όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά συνέχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί και με τα δύο ελληνικά σκάφη, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, η τουρκική ακτοφυλακή πήγε στην περιοχή των Ιμίων για να διώξει 5 ελληνικά αλιευτικά σκάφη τα πληρώματα των οποίων έκαναν τη δουλειά τους. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2021, οι Έλληνες ψαράδες με τα 5 σκάφη τους βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων. Τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν στην περιοχή και απαίτησαν από τους Έλληνες αλιείς να αποχωρήσουν. Οι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό Σώμα , το οποίο έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη. Ελληνικά και τουρκικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα και κατά την διάρκεια των ελιγμών έγινε η σύγκρουση.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ΕΕ ως όπλο

Λίγες μέρες μετά το κάλεσμα για διερευνητικές επαφές ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίσει την ρητορική της έντασης. Σε άρθρο του σε περιοδικό των ξένων ανταποκριτών στην Τουρκία δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε λόγο για θετικά βήματα, στα οποία η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται. Επανέλαβε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο.

Ο ίδιος ανέφερε πως «η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως όπλο. Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πρεσβεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας».

«Οι Ε/Κ δεν θέλουν λύση, άρα δύο κράτη»

Σχετικά με το Κυπριακό, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. «Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία. Η Ε/Κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υποστήριξε ότι «οι Ε/Κ κι η Ε/κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος» και πως για αυτό τον λόγο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.

Πρόσθεσε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο όταν βασίζεται στις πραγματικότητες. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι καιρός να εξεταστεί μια διαπραγμάτευση για δύο κράτη και δήλωσε ότι τον Οκτώβριο οι Τ/Κ εξέφρασαν αυτήν ακριβώς τη βούληση, εκλέγοντας «πρόεδρο» τον Ερσίν Τατάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments