Διεθνή

Κόντε για Ρέτσι: «Προσπάθησα μέχρι την τελευταία στιγμή να τον κρατήσω στην κυβέρνηση»

Κόντε για Ρέτσι: «Προσπάθησα μέχρι την τελευταία στιγμή να τον κρατήσω στην κυβέρνηση»
Κόντε για Ρέτσι: Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή θα υποβάλει την παραίτησή του;

Καταρρέει η κυβέρνηση στην Ιταλία μετά την απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει δύο υπουργούς του κόμματός του Ζωντανή Ιταλία από το υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, αναφέρθηκε στην απόφαση του Ρέντσι τονίζοντας:

«Προσπάθησα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση. Είστε μάρτυρες των προσπαθειών μου, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία».

«Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα καλείται να αποφασίσει αν θα μεταβεί πρώτα στην Βουλή και στη Γερουσία για ανοικτή συζήτηση και ενδεχόμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ή θα επιλέξει να συναντηθεί αμέσως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.

Η ανακοίνωση του Ρέντσι έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη. Μάλιστα, ο ίδιος είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει για την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ουσιαστικά την αντίθεσή του στα σχέδια του Τζουζέπε Κόντε για τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό». Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Ακόμη σημείωσε πως «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς» και εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πως θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση». Πάντως, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments