Ελλάδα

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Έδωσαν το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι – Τι θα γίνει στις «κόκκινες» περιοχές

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Έδωσαν το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι – Τι θα γίνει στις «κόκκινες» περιοχές
Λιανεμπόριο άνοιγμα: Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση θα δώσει τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα της αγοράς.

Σε εξέλιξη βρίσκετα από το πρωί της Παρασκευής η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να ανοίξει η αγορά με προκαθορισμένα μέτρα από τις 18 Ιανουαρίου. Τις διευκρινίσεις θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά μερικώς αξιοποιώντας τα εργαλεία του click away και του click in shop.

Τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away, αφού οι ειδικοί δεν έδωσαν την άδεια για κάτι παραπάνω. Να σημειώσουμε ότι θα υπάρχει και χρονικός περιορισμός για τις αγορές που θα εξακριβώνεται από το SMS που θα στέλνουμε στο 13033.

Επίσης, το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις ανέβηκε από τα 300 στα 500 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού. «Εφόσον οι ειδικοί μάς το εισηγηθούν σήμερα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σταδιακά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα», είπε ο κ. Μηττσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόστιμο αυξάνεται για να αποθαρρυνθούν όσοι μετακινούνται άσκοπα και έτσι «ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Να θυμίσουμε ότι το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (ΠΕΣ) Αττικής είχε δώσει απαντήσεις πρόσφατα για το πώς πρόκειται να λειτουργήσει το click in shop, αν και όλα θα διευκρινιστούν σήμερα με τις ανακοινώσεις από τον κ. Χαρδαλιά.

Ανάμεσα σε άλλα, το ΠΕΣ σημείωνε ότι το click in shop είναι το εργαλείο που αξιοποιείται για αγορές εντός του καταστήματος με ραντεβού. Από τις «αγορές εκτός» θα επιτρέπονται οι «αγορές εντός» με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ό,τι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

θα επιτρέπεται η δοκιμή προ αγοράς, ελαχιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα αλλαγής του. Η έλλειψη δοκιμής ήταν από τους λόγους που οι καταναλωτές απέφευγαν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια με το click away έναντι άλλων αγορών προϊόντων, που δεν απαιτείται δοκιμή. Δείτε ακόμα μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε σε συχνά ερωτήματα το ΠΕΣ:

Θα μπορεί να αλλάξει ο καταναλωτής το προϊόν;

Ναι, αλλά και πάλι αυστηρά με ραντεβού. Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Θα μπορεί να πληρώσει με μετρητά;

Ναι, στο όριο μετρητών των 500 ευρώ, που επιτρέπεται. Είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του click in shop σε σχέση με το click away, το οποίο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κάρτα και e-banking. Σημειώνεται, ότι το click in shop διευκολύνει τη διαδικασία συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής, εφόσον μπαίνει στο κατάστημα, θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.  svg%3E

Θα υπάρχουν περιορισμοί;

Ασφαλώς, ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται συνολικά 4 άτομα, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

-Θα υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί;

Ναι, άλλωστε στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη στον δυνατόν συντομότερο χρόνο που θα περιλαμβάνει την είσοδο, τη δοκιμή του προϊόντος, την πληρωμή και την έξοδο από το κατάστημα.

-Θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος αγορών σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων;

Οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 11 Ιανουαρίου, αλλά η διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά στις χειμερινές εκπτώσεις για να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας του click in shop.  svg%3E

-Θα επιτραπεί το click in shop σε όλα τα εμπορικά καταστήματα;

Όχι, έχει αποσαφηνιστεί πως αρχικά θα επιτραπεί στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καθώς και στα κοσμηματοπωλεία (σ.σ. αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες).

Θα επιτραπεί το click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα;

Δεν έχει απαντηθεί ακόμα και δεν θεωρείται δεδομένο για να μη δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Το click away έχει επιτραπεί στα κλειστά εμπορικά κέντρα μόνο για κεντρική διαχείριση των παραδόσεων. Το click in shop δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα mall, καθώς, εάν τα καταστήματα λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν η είσοδος και ο χρόνος παραμονής στο εμπορικό κέντρο όσων θα επιδεικνύουν το μήνυμα που θα αποδεικνύει ότι έχουν κλείσει κάποιο ραντεβού.

-Οι εμπορικές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες;

Ναι, αφού δεν πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικά για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έχει γίνει σαφές πως ισχύουν οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Δείτε τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments