Κόσμος

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ο ΕΜΑ ελπίζει σε αίτηση έγκρισης τον Φεβρουάριο

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ο ΕΜΑ ελπίζει σε αίτηση έγκρισης τον Φεβρουάριο
Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Ελπίζουμε ότι θα γίνει τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, δεν είμαι σε θέση να το κάνω», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού.
Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Ελπίζουμε ότι θα γίνει τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, δεν είμαι σε θέση να το κάνω», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού.

Την υποβολή αίτησης για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την Johnson & Johnson, περιμένει τον επόμενο μήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Εμερ Κουκ. «Ελπίζουμε ότι θα γίνει τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, δεν είμαι σε θέση να το κάνω», είπε.

Την Τετάρτη, ο Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρμόδιος για θέματα υγείας είχε δηλώσει ότι η εταιρεία είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο. «Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας μας σήμερα το πρωί ότι η παρασκευάστρια εταιρεία Johnson & Johnson είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο», είπε ο ευρωβουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει δώσει μέχρι στιγμής έγκριση για τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech και Moderna, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση με ταχείες διαδικασίες του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Εμέρ Κουκ διευκρίνισε ότι ο EMA δεν έχει λάβει ακόμη αιτήσεις έγκρισης για το ρωσικό και τα κινεζικά εμβόλια, αλλά βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ρώσους υπευθύνους. Χθες, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποβάλει επίσημη αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα για την έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 Sputnik V. Τα αποτελέσματα της αξιολόγηση εξ ομοτίμων του ρωσικού εμβολίου θα δημοσιευθεί σύντομα και θα αποδειχθεί η υψηλή του αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ σε συνέντευξή του στο forum Reuters Next.

Τα πρώτα στοιχεία για το σκεύασμα της Johnson & Johnson:

Σε αντίθεση με τα άλλα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μόνο μία δόση. Αλλά σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά με τα άλλα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές της Johnson & Johnson χώρισαν τυχαία 805 συμμετέχοντες, ώστε κάποιοι να λάβουν υψηλή δόση και άλλοι χαμηλή δόση του εμβολίου. Επίσης κάποιοι έλαβαν το εμβόλιο Ad26.COV2.S (σε υψηλή ή χαμηλή δόση) και άλλοι ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ηλικιακές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής:

  • υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών και
  • υγιείς ενήλικες 65 ετών και άνω

Σύμφωνα με την μελέτη, το 90% και πάνω όλων των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και όλοι (δηλαδή το 100% των συμμετεχόντων) είχαν αντισώματα 57 ημέρες μετά την λήψη του εμβολίου. Ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο να γίνει ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε μία μόνο δόση και να είναι και 100% αποτελεσματικός, είναι δικαιολογημένος, θα πρέπει όμως να περιμένουμε κάποιες πιθανές παρενέργειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments