ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Σταμπουλίδης
Γενικός Γραμματέας Εμπορίου

Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο pagenews.gr: Ανοίγουν τα καταστήματα – Click away μόνο στις κόκκινες περιοχές

Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο pagenews.gr: Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, αποκαλύπτοντας τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα της αγοράς. Ανοίγουν όλα τα καταστήματα, αγορές με click away μόνο στις «κόκκινες» περιοχές, στις 20:00 θα κλείνουν τα καταστήματα, χρονικός περιορισμός και για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ.

Σε μια μέρα που όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, αποκαλύπτοντας τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν πολλά από τα καταστήματα. Θα παραμείνουν τα SMS που θα στέλνουμε και θα πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τις αποστάσεις για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Τα καταστήματα θα κλείνουν στις 20:00 το βράδυ. Για τις «κόκκινες» περιοχές οι αγορές θα γίνονται μόνο με τη μέθοδο του click away. Διαβάστε τι είπε στον Δημήτρη Τάκη ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης:

Για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα:

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί κομβικής σημασίας να επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο αφού είναι σε εξέλιξη και η εκπτωτική περίοδος. «Είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε όλα τα οικονομικά δεδομένα από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά δεδομένα από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης για τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων όπου συμμετείχε και ο ίδιος.

«Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη», είπε ο κ. Σταμπουλίδης. Στη συνέχεια περιέγραψε πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς. «Παραμένουν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, «παραμένει η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων», «παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 το βράδυ», «τα καταστήματα θα κλείνουν στις 20:00», πρόσθεσε.

Για το άνοιγμα είπε ότι είναι προαιρετικό τι ώρα θα ανοίγουν, από τις 7, τις 8 ή αργότερα. Ενημέρωσε ότι την Κυριακή 24 του μήνα θα είναι ανοιχτά. «Η βάση των υποχρεώσεων είναι η αναλογία πληθυσμού ανά τετραγωνικό μέτρο στις επιχειρήσεις και φυσικά η υποχρεώση του καταναλωτή να ολοκληρώσει τις αγορές εντός χρονικού πλαισίου που θα ορίζει η ΚΥΑ», συμπλήρωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Για το τι θα ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές:

«Το click away θα ισχύει μόνο για τις περιοχές που είναι «κόκκινες». Για τις άλλες περιοχές θα ισχύει το δικαίωμα του καταναλωτή να πηγαίνει σε όποιο κατάστημα θέλει, θα έχει ένα χρονικό όριο στη διάθεση του για να μετακινηθεί και η επιχείρηση θα φροντίζει απαρέγκλιτα, όπως έγινε και στην πρώτη περίοδο, να έχει συγκεκριμένο πληθυσμό μέσα στον χώρο», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειάζεται επικοινωνία από πριν με το κατάστημα. «Θα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης μέσω του 13033 και μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ο καταναλωτής θα πηγαίνει και θα ολοκληρώνει τις αγορές του», ανέφερε.

Για το πόσα άτομα θα επιτρέπονται μέσα στο κατάστημα:

«Μέχρι τα 100 τ.μ. θα είναι μέχρι 4 άτομα και για κάθε 25 μέχρι τα 100, ένα άτομο. Ο υπουργός θα εξειδικεύσει τα μέτρα το απόγευμα». Στη συνέχεια ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των προστίμων για τους μη έχοντες έντυπο μετακίνησης ή το SMS, όπως επίσης αυξάνονται ραγδαία τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα.

Θα υπάρχει αύξηση των προστίμων από τα 300 στα 500 ευρώ για τους πολίτες και το ίδιο θα γίνει «αναλογικά για τις επιχειρήσεις» όπως διευκρίνισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Έπειτα, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι μειώνεται ο πληθυσμός που θα μπορεί να βρίσκεται εντός των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα που ανέφερε. Επίσης, στον περιορισμό τον χρονικό εντάσσονται και τα σούπερ μάρκετ και οι αγορές τροφίμων.

«Το κατάστημα δεν έχει υποχρέωση να ελέγξει» το χρονικό όριο, έχει όμως ο καταναλωτής να το αποδεικνύει κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τα ελεγκτικά όργανα ότι είναι μέσα στο χρονικό όριο που θα γνωστοποιηθεί.

Για το αν η Επιτροπή των ειδικών δεν έκανε δεκτά άλλα μέτρα:

«Είχαμε προτείνει κάποιες δραστηριότητες που δεν θα επαναλειτουργήσουν σε αυτή τη φάση, αλλά θα το δούμε πιο πίσω. Όπως τα τυχερά παιχνίδια, το piercing, τα μασάζ, αυτά δεν θα είναι σε αυτή τη φάση. Τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν κανονικά. Αυτές οι δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν, θα ανοίξουν από τη Δευτέρα», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

Αν ένα κατάστημα δεν τηρεί τα μέτρα θα έχει αναστολή λειτουργίας και πρόστιμο, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου. Από 15 μέρες έως 90 και από 2.000 έως 50.000 ευρώ πρόστιμο, τόνισε. Το click away ήρθε για να μείνει για τις έκτακτες περιπτώσεις, σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης, αναφορικά με το πώς λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα.