Ελλάδα

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση: Οι παραιτήσεις και τα μηνύματα στήριξης – Υπάρχει ομερτά και βία

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση: Οι παραιτήσεις και τα μηνύματα στήριξης – Υπάρχει ομερτά και βία
Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση: Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ενώ η μια παραίτηση διαδέχεται την άλλη.

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης της Σοφίας Μπεκατώρου από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), με τα μηνύματα στήριξης που δέχεται να είναι πολλά.

Μετά την παραίτηση του Γιάννη Παπαδημητρίου, προέδρου του ΙΟΠ και υποψήφιου προέδρου της Ομοσπονδίας στις προσεχείς αρχαιρεσίες, για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας παραιτήθηκε εγγράφως σήμερα και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου.

Κατόπιν  των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στην γενικότερη τους  αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης  ΕΙΟ  και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί  το τελευταίο διάστημα.

Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα. Προς τούτο σας υποβάλω την παραίτηση μου από μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με άμεση ισχύ», έγραψε ο κος Χριστόπουλος προς τον πρόεδρο της ΕΙΟ, Αντώνη Δημητρακόπουλο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παραίτηση από τα καθήκοντά του, ως Νομικός Σύμβουλος της ΕΙΟ, έχει υποβάλλει και ο δικηγόρος Χρήστος Ηλιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου, σε συνεδρίαση του ΔΣ, ζητήθηκε και ελήφθη η παραίτηση του αντιπροέδρου, Αριστείδη Αδαμόπουλου, ο οποίος είναι ο καταγγελλόμενος από τη Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική βία εναντίον της.

Έρευνα της Εισαγγελίας μετά τις καταγγελίες

Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης μάλιστα, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως υπάρχει βία και ομερτά στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας, κάτι που θα έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει. Ο Ολυμπιονίκης στήριξε τη Σοφία Μπεκατώρου και την απόφασή της να μιλήσει ανοιχτά για την κακοποίησή της, και τόνισε πως το πρόβλημα της ομοσπονδίας είναι μεγάλο.

«Τη γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο μια κορυφαία αθλήτρια στο νερό, αποδεικνύει ότι τολμά να λέει και την αλήθεια της, η οποία αλήθεια της δυστυχώς για εμένα, μετά τα όσα είχα πει στη Βουλή, που ήλπιζα να είναι η αρχή και για εμένα και για τη Σοφία, αλλά και για άλλους αθλητές να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στην Ομοσπονδία, δυστυχώς δικαιώνομαι».

«Από τα 19 μου λέω ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά, αφού με έχει καλέσει ο υπουργός Αυγενάκης στη Βουλή να μιλήσω, αλλά και έχει καταγγέλλει η Μπεκατώρου όσα σοβαρά έχει καταγγείλει, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε ένα όχι. Όχι στην κατάχρηση εξουσίας, όχι στη χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής. Όχι στην ομερτά της σιωπής».

«Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, και όχι μόνο από τον συγκεκριμένο. Οφείλουμε να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν κι αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα. Λυπάμαι για όλη αυτήν την εξέλιξη, αλλά πρέπει κάποια στιγμή σε όλο αυτό το σκοτάδι που έχουμε βιώσει τόσα χρόνια να απαντήσουμε με φως. Και φως μεγαλύτερο από την αλήθεια και τη βιωματική μας εμπειρία δεν υπάρχει».

Όλος ο πολιτικός κόσμος στέκεται στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου αναφορικά με την αποκάλυψη για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από αθλητικό παράγοντα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου. Όπως σημειώνει η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Σοφίας»

Ο πρόεδρος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος μίλησε στο Open για τον απόηχο των δηλώσεων της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΙΟ μεταξύ άλλων δήλωσε:  «Είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από τη δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης, ενώ ζητήσαμε να παραιτηθεί και ως εκπρόσωπός μας από την Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που όπως γνωρίζω έγινε. Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά στον χώρο μας. Ουδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία στο παρελθόν και τώρα με την ευκαιρία αυτή προτρέπουμε όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να βγουν και να γνωστοποιήσουν αν έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται. Δεν έχω μιλήσει με την Σοφία Μπεκατώρου και το έχω προσωπικό μου παράπονο που άργησε να μου μιλήσει. Αλλά αν την είχα μπροστά μου θα της έλεγα, μπράβο κορίτσι μου και από εδώ και στο εξής θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments