Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/1: Τι θα κρίνει το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων – Η πορεία των εμβολιασμών

Κρούσματα σήμερα 18/1: Τι θα κρίνει το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων – Η πορεία των εμβολιασμών
Κρούσματα σήμερα 18/1: Τα κρούσματα χθες Κυριακή ήταν πεσμένα, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι αν αυτό δεν διατηρηθεί, τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν ξανά - Ποιες δραστηριότητες παίρνουν σειρά για να ανοίξουν - Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για περισσότερα εμβόλια - Αιχμές ΠΟΥ για τις μεγαλύτερες χώρες.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες Κυριακή 17 Ιανουαρίου στην Ελλάδα ήταν 237, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 28 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 320 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δίνοντας τη μάχη τους με τον φονικό ιό. Από σήμερα το πρωί λειτούργησε ξανά το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες, όπως αυτές των κέντρων αισθητικής ή των κομμωτηρίων.

Ο φόβος των ειδικών είναι να μην οδηγήσει αυτή η επιλογή σε έξαρση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα από τη μία να ζητούν στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και από την άλλη να επεξεργάζονται άμεσα τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς.

Από ό, τι φαίνεται κύριος στόχος είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου, να ανοίξουν έπειτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια συνολικά, ενώ η εστίαση θα ακολουθήσει με αυστηρούς, όμως, κανόνες.

Πώς σχολίασαν το μερικό άνοιγμα οι ειδικοί

Για το λιανεμπόριο που ανοίγει ξανά από σήμερα μίλησε ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο Mega, τα πράγματα στη χώρα μας είναι σχετικά καλά, καθώς περάσαν οι γιορτές χωρίς να υπάρξει κάποια επιδημική έκρηξη. «Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες περιοχές και το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος».

Όπως τόνισε, σε κάθε συζήτηση της επιτροπής γίνεται εκτίμηση κινδύνου. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο. Παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο» υπογράμμισε.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ. Σύψας δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν. «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Ακόμα, σημείωσε ότι την κατάσταση δεν ευνοεί και ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R», ανέφερε. Για την εστίαση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.

Τι τόνισε για τα σχολεία

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» διευκρίνισε. Ωστόσο, όπως είπε σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια. Μάλιστα, για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί.

Αναφορικά με την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις, επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασπορά του ιού μέσα στα σπίτια και πως κάθε έξοδος όσο και αν φαίνεται αθώα, ενέχει κίνδυνο. Τέλος, έκανε ειδική μνεία στον εμβολιασμό, υποστηρίζοντας πως ο μεγάλος στόχος, είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που πάει πολύ καλά. «Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής, έχουμε δρόμο θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Σύψα

Η εκτίμηση του Χαράλαμπου Γώγου

«Tόσο όσο» είναι βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα», επισήμανε.

«Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε. Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο σημείωσε ο καθηγητής.  svg%3E

Τον Φεβρουάριο η κουβέντα για την εστίαση

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα, προειδοποίησε ο κ. Γώγος.  Αν περάσουμε το στάδιο με αυστηρή των απλών μέτρων προστασίας.  «Από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού» προειδοποίησε. Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

Το πλάνο της κυβέρνησης

«Από σήμερα το πρωί γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων οι οποίες είχαν ανασταλεί κατά το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

Και στο σημείο αυτό τόνισε: «Ας τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι -επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές- τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Ο κ. Ταραντίλης πρόσθεσε επίσης πως «καταγράφεται ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%».

Όσον αφορά την πορεία εξέλιξης των εμβολιασμών, ο Χρήστος Ταραντίλης επεσήμανε ότι «από το Σάββατο η επιχείρηση “Ελευθερία” πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών.

Μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι.

Ήδη, άλλωστε, από τη μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνεται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε οικονομικά ζητήματα επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μην μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά».

Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

«Παραπάνω από 80.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Όμως, θέλω να το επαναλάβω» συνέχισε, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, προφανώς, όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού».

«Είχαμε σήμερα συζήτηση στα πλαίσια μίας ομάδας χωρών. Συνομιλούμε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εδώ και αρκετούς μήνες, για να ανταλλάσσουμε εμπειρίες. Μαζί με άλλους συναδέλφους μου, Ευρωπαίους, συμφωνήσαμε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να θέσουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα μας δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο του εμβολιασμού μας» συνέχισε.

Επίσης, σημείωσε, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόταση την οποία έχω καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους συναδέλφους μου, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί.

Έτσι ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Και βέβαια το έργο που έχουμε μπροστά μας φέτος ταυτίζεται και με τη νέα εθνική πρόκληση, την έγκαιρη προετοιμασία της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας. Μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια από τα 32 δισεκατομμύρια που μας αναλογούν συνολικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα συμβεί για τέσσερις πολιτικές αιχμής: Την Πράσινη Μετάβαση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή και τις Επενδύσεις και τα Μεγάλα έργα.

Στους ώμους μας, στους ώμους σας, πέφτει το συναρπαστικό καθήκον της νομοθετικής τους πλαισίωσης αλλά και της προσαρμογής τους ανά Περιφέρεια. Διότι πολλά από αυτά τα έργα έχουν έντονη τοπική, έντονη περιφερειακή διάσταση».

Οι αιχμές του ΠΟΥ για τις χώρες που επιδιώκουν να πάρουν περισσότερα εμβόλια

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους για τις χώρες που επιδιώκουν να πάρουν περισσότερα εμβόλιο από όσα τους αναλογούν αυτή τη στιγμή, «ρίχνοντας» άλλες στη μοιρασιά.

Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα 18 Ιανουαρίου ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» σχετικά με τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Κινδυνεύουν σοβαρά οι προοπτικές για μια δίκαιη κατανομή των εμβολίων

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή «κινδυνεύουν σοβαρά», την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. O ίδιος τόνισε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο. svg%3E

Mπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX

«Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο, το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει: με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή» τόνισε ο ίδιος.

Μια προσέγγιση του τύπου «εγώ πρώτος» εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη. «Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας» προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί, καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ μετέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments