Κόσμος

Blue Monday: Γιατί αυτή η Δευτέρα είναι πιο μελαγχολική από τις υπόλοιπες

Blue Monday: Γιατί αυτή η Δευτέρα είναι πιο μελαγχολική από τις υπόλοιπες
Blue Monday: Η τρίτη Δευτέρα του χρόνου θεωρείται η πιο μελαγχολική μέρα του έτους. Δείτε γιατί.

Η θεωρία της Blue Monday δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαφημιστικό τρικ που κατάφερε να έχει «επιτυχία» στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε που η καταναλωτική δύναμη δεν είχε υποστεί το μετέπειτα πλήγμα και το πλαστικό χρήμα σε συνδυασμό με τα δάνεια ήταν στα φόρτε τους. Η θεωρία αυτή λέει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο μελαγχολική Δευτέρα του χρόνου. Και μάλιστα επικαλείται και «μαθηματικό τύπο» που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την θεωρία σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου είναι η πιο μελαγχολική μέρα του έτους.

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι.

Πάντως ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Συνδύασε λοιπόν τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο «μαθηματικός τύπος» της Blue Monday

Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).

Φυσικά όλη αυτή η θεωρία δεν έχει καμία επιστημονική βάση και ο τύπος αυτός δεν γίνεται αποδεκτός από την επιστήμη των μαθηματικών. Εξάλλου η θεωρία της Blue Monday αυτοϋπονομέυεται στην επιστημονική της εγκυρότητα, καθώς όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα μπορούσαν να ισχύουν και για μια Τρίτη ή για μια Τετάρτη.

Η μελαγχολική μέρα όμως επιλέγεται να είναι η Δευτέρα, ακριβώς γιατί οι Δευτέρες είναι πάντα πιο μελαγχολικές καθώς είναι η πρώτη μέρα εργασίας και η πρώτη μέρα του σχολείου μετά το πολυπόθητο Σαββατοκύριακο. Αυτή η παγκόσμια αλήθεια είναι και η κινητήριος δύναμη της θεωρίας που θέλει μία Δευτέρα να είναι πιο μελαγχολική από τις άλλες, κλείνοντας το μάτι στην ελπίδα ότι η επόμενη Δευτέρα θα είναι καλύτερη.

H Blue Monday από New Order

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments