Ελλάδα

Άρση lockdown: Τι θα καθορίσει το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων

Άρση lockdown: Τι θα καθορίσει το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων
Άρση lockdown: Τα νούμερα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Την επόμενη ημέρα εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει βιαστικές κινήσεις και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών επανέρχεται στο τραπέζι η επαναλειτουργία της εστίας και των Γυμνασίων, Λυκείων.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμπληρώνει μια εβδομάδα λειτουργίας, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά το κρίσιμο τεστ για το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και φυσικά η όποια τυχόν επίδραση αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα της αγοράς.

Οι λοιμωξιολόγοι για την ώρα είναι αισιόδοξοι και δείχνουν θετικοί αναφορικά με την επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών στις τάξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Την ίδια ώρα, η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει τόσο εύκολα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Παπαθανάσης: «Όλα είναι στο τραπέζι»

Μιλώντας σήμερα στο Mega, ο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Είχαμε μερική επανεκκίνηση του εμπορίου εχθές. Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων. Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του ανοίγματος της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «Θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

«Η Γ’ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου. Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη. Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα. Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Λινού: «Η εστίαση μπορεί να επαναλειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους»

Nωρίτερα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού σημείωσε ότι «κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες». Παράλληλα, μίλησε για την εστίαση εξηγώντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει ξανά στους εξωτερικούς χώρους, ενώ υπογράμμισε ότι, σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

Σε ότι αφορά στην μετακίνηση από νομό σε νομό, εξήγησε ότι αυτό επαφίεται στην επιδημιολογική κατάσταση του κάθε νομού. «Η νόσος είναι τέτοια που δεν είναι ενιαίος ο επιπολασμός της. Μπορεί σε κάποιους νομούς για 15-20 ημέρες να υπάρχει τεράστια έξαρση και σε άλλους να πάνε μια χαρά τα πράγματα. Δεν έχουμε όμως τόσα πολλά αξιόπιστα τεστ για να μας καθορίζουν που τα πράγματα είναι ασφαλής και που δεν είναι» κατέληξε. 

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη βδομάδα. «Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Όπως η ίδια επεσήμανε με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι  και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments