Πολιτική

Κοντοζαμάνης εμβολιασμοί: Μπαίνουν στο δίκτυο και τα Κέντρα Υγείας – Έξι δόσεις ανά φιαλίδιο

Κοντοζαμάνης εμβολιασμοί: Μπαίνουν στο δίκτυο και τα Κέντρα Υγείας – Έξι δόσεις ανά φιαλίδιο
Κοντοζαμάνης εμβολιασμοί: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις στη Βουλή.
Κοντοζαμάνης εμβολιασμοί: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις στη Βουλή.

Τη διαβεβαίωση ότι θα μπουν και τα Κέντρα Υγείας στη μάχη για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, έδωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα αφού απάντησε σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι σύντομα θα γίνονται οι εμβολιασμοί και από τα Κέντρα Υγείας, καθώς, «οι μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας, είναι λογικό πως θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι ήταν επιλογή «κατά την πρώτη φάση του εμβολιασμού, αυτός να γίνει εντός νοσοκομειακών μονάδων, προκειμένου να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον και να ομαλοποιούνται τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν».

Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε γνωστό ότι μετά από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει τροποποιηθεί η άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος του εμβολίου και το σχετικό φύλλο οδηγιών χρήσης και πλέον είναι εφικτή η χρήση της έκτης δόσης από τα φιαλίδια του εμβολίου (αντί για τις 5 δόσεις) υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι η χρήση συγκεκριμένης σύριγγας.

Από το πρωί της Δευτέρας (18/1) έχουν δοθεί οι οδηγίες στις υγειονομικές δομές της χώρας που εκτελούν τους εμβολιασμούς να προβούν στη χρήση της έκτης δόσης από κάθε φιαλίδιο.

«Αυτό συσχετίζεται και με τη διαθεσιμότητα των ειδικών συριγγών τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας. Επομένως, η χώρα μας ξεκινάει τη χρήση της έκτης δόσης, αφού έτσι προβλέπεται άλλωστε πλέον και από την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος» είπε, προσθέτοντας ότι με την εξέλιξη αυτή, θα αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού στη χώρα.

Από σήμερα (σ.σ. 18/1), ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκτός των νέων εμβολιασμών, ξεκίνησε και η χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξει λύση και γι’ αυτούς. Τα εμβόλια είναι για όλο τον πληθυσμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας ο οποίος επιθυμεί να εμβολιαστεί, χωρίς εμβόλιο».

Σε απάντηση στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, γιατί δεν πιέζει η χώρα την ΕΕ για την απελευθέρωση της πατέντας, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού, ο κ. Κοντοζαμάνης θύμισε ότι «τον περασμένο Απρίλιο, η πρόταση υπήρξε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα και από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να οργανώσει καλύτερα τις παραγωγές και να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων άμεσα και έγκαιρα στους Ευρωπαίους πολίτες».

Τότε, όπως είπε, «η συζήτηση αυτή θα είχε νόημα να είχε υιοθετηθεί, όταν δηλαδή δεν είχαμε την παραγωγή ακόμα του εμβολίου». Σήμερα όμως, πρόσθεσε, «η όποια πρόταση περί εθνικοποίησης, περί απόκτησης των πατεντών, είναι ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια, γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, εάν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες τους. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, της παραγωγικής διαδικασίας και κυρίως της πρώτης ύλης. Εάν δεν υπάρχει πρώτη ύλη και την πατέντα να έχεις, τότε δεν θα μπορέσεις να παράξεις εμβόλια».

Τα εμβόλια, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, «ήδη παράγονται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Είναι, όμως, άλλο πράγμα να αγοράσουμε τις πατέντες των προϊόντων, που θα ήταν και μια στήριξη προς τις βιομηχανίες, προκειμένου να συνεχίσουν περισσότερο την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, και είναι άλλο πράγμα να εθνικοποιήσουμε τις πατέντες».

Η κριτική Ξανθού

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σε νέα του τοποθέτηση επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι η ώρα να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ή με άλλες χώρες της Ευρώπης και να πιέσει την ηγεσία της ΕΕ να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων σε ευρωπαϊκά πιστοποιημένα εργαστήρια παρασκευής εμβολίου ή σε οργανωμένες στον τομέα αυτό χώρες, όπως είναι η Ινδία και η Νότια Αφρική, ώστε με πιο γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό βήμα που έχει γίνει».

Όπως επισήμανε, από τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα έγκαιρης πρόσβασης ευρύτερων πληθυσμών. Για τη χώρα μας ειδικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «από την αρχή αυτής της προσπάθειας του εμβολιασμού εμφανίσθηκαν προβλήματα και εξακολουθούν να υπάρχουν (…) είναι λάθος η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων».

«Υπήρξαν προβλήματα και στη διαφάνεια και υπάρχουν ακόμα και στην προτεραιοποίηση» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 80.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν στο 0,77% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1,19% και απέχουμε από άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι στο 6,3% ή τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο 4,36% ή το Ισραήλ, που έχει φτάσει στο 26% του πληθυσμού.

«Είναι χρέος της Πολιτείας να ανταμείψει με κάθε τρόπο τους υγειονομικούς, είτε αυτό θα γίνει με ένα επίδομα είτε με κάποιο άλλο τρόπο» ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι «οι οικονομικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που μας κάνει ιδιαιτέρως προσεκτικούς σε εξαγγελίες για παροχές και επιδόματα».

Είμαστε, πρόσθεσε, «αυτοί που προσπαθούμε και θέλουμε να βρούμε τρόπους» αλλά «είμαστε πολύ προσεκτικοί και ό,τι λέμε θέλουμε να είμαστε σε θέση να το υλοποιούμε στο ακέραιο. Εξαγγελίες και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν δεν πρόκειται να ειπωθούν από αυτήν την κυβέρνηση, με όποιο κόστος. Γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε να κοιτάζουμε όλους τους συμπολίτες μας στα μάτια και στην προκειμένη περίπτωση θέλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την ειλικρινή και καθαρή σχέση με το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Επομένως, τα ζητήματα για την ενίσχυση και ειδικότερα την οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει με τρόπους καθαρούς και ειλικρινείς απέναντι σε κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου τομέα στα βαρέα και ανθυγιεινά», ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι «αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και το εξετάζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία».

Όπως σημείωσε, «υπάρχει σχετική επιτροπή, το πόρισμα της οποίας αναμένουμε και αυτό δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά όλους τους κλάδους. Η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εργάζεται και πολύ σύντομα θα έχουμε τη σχετική εισήγηση. Εμείς ως υπουργείο Υγείας, έχουμε κληθεί και έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments