Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο ιό – Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο ιό – Τι θα γίνει με τα εμβόλια
Κορωνοϊός Ελλάδα: Τα δύο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν χθες, ανησυχούν τους επιστήμονες γιατί δεν βρέθηκαν στις πύλες εισόδου αλλά κυκλοφορούσαν στην κοινότητα. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν εκπέμπει SOS για την εντατικοποίηση του εμβολίου.

Τα συνολικά κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού που ταυτοποιήθηκε στην Βρετανία έχουν φτάσει τα 26 στην χώρα μας. Ωστόσο τα δύο νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες ανησυχούν τους ειδικούς που φοβούνται για διασπορά στην κοινότητα, καθώς αυτά βρέθηκαν στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική, ενώ το άλλο εντοπίστηκε στην Κρήτη. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν τεθεί σε καραντίνα και ακολουθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι και οι δύο νοσούντες έχουν κινηθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν αποκλείεται η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το in.gr, από το Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στην Ελλάδα. Για τον εντοπισμό γενικά των 26 περιπτώσεων της μετάλλαξης του κοροναϊού έχουν διεξαχθεί 1.500 αλληλουχίες γονιδιόματος από τους ερευνητές. Αυτό σημαίνει πως όσο προχωρά η διαδικασία της έρευνας, δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλα κρούσματα με τον μεταλλαγμένο κοροναϊό στην Ελλάδα.

Στην μετάλλαξη του φονικού ιού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Παν. Πατρών και Μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα απαραβίαστα. «Είναι πολυπαραγοντικό το θέμα» είπε αναφερόμενος στο περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.

Οι μεταλλάξεις ανησυχούν όλον τον πλανήτη. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για εντατικοποίηση των εμβολιασμών στην ΕΕ.

«Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει εκ νέου αποφασιστικότητα από την Ευρώπη να δράσει μαζί, με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα στοχεύουν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ανακούφιση του βάρους των ήδη πιεσμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων» είπε χαρακτηριστικά. «Έτσι θα βγει η ΕΕ από την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Γεραπετρίτης, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ όπως ανέφερε αναμένονται περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων έως τον Απρίλιο.

astrazeneca-1200x901

Όπως είπε, προς το παρόν, έχει εμβολιαστεί το 0,8% του πληθυσμού στη χώρα μας, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν επιπλέον χιλιάδες άνθρωποι. Μάλιστα, αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο περίπου 1,7 δόσεις του εμβολίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τη στοιχεία, στην Ελλάδα τηρούνται τα ραντεβού για τα εμβόλια σε ποσοστό 97%. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χαμηλή ροή εμβολίων, εξήγησε ότι όσο αυξάνεται η ροή τόσο θα υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα εμβόλια. «Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας της, έχει μια δυσκολία στη διαχείριση».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μαζί με ηγέτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης άλλων εμβολίων, συγκεκριμένα της AstraZeneca. Και αυτό, διότι όταν πάρει το πράσινο φως καθότι είναι αμιγώς Ευρωπαϊκό φάρμακο όπως τόνισε ο υπουργός, θα είναι πιο εύκολη η ροή και διοχέτευση του. Καθοριστικό είναι σύμφωνα με τον ίδιο και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, διότι εξήγησε ότι είναι μονοδοσικό, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στον πληθυσμό και δημιουργεί εύκολη διαχείριση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments