Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Ανέλαβε καθήκοντα και η Καμάλα Χάρις

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Ανέλαβε καθήκοντα και η Καμάλα Χάρις
Τζο Μπάιντεν: Ενωτικός ήταν στην πρώτη ομιλία του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενωτικός ήταν ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων. Λίγο πριν ορκιστεί είπε στη γυναίκα του, Τζιλ «σ’αγαπώ», ενώ προς το τέλος της ομιλίας του ζήτησε από όσους ήταν παρόντες να κάνουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του κορωνοϊού.

Καθήκοντα αντιπροέδρου ανέλαβε και η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που παίρνει μια τέτοια θέση. Η τελετή ορκωμοσίας γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά τα καθήκοντα του Αμερικανού προέδρου της Αμερικής, να διατηρήσω, να προστατεύσω, να υπεραμυνθώ του Συντάγματος της Αμερικής», είπε στον όρκο του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ημέρα Δημοκρατίας και ημέρα ελπίδας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τα προβλήματα και να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας. Τόνισε την ανάγκη να γινει και πάλι η Αμερική η «ηγέτιδα του καλού στον κόσμο».

Στην ομιλία του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε με αφορμή και την εισβολή στο Καπιτώλιο ότι απεδείχθη πως «η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη αλλά είναι εδώ και έχει επικρατήσει».

Μίλησε για ιστορική στιγμή, επισήμανε την ανάγκη όλοι μαζί ενωμένοι να δράσουν από κοινού και ξεκινώντας από την αρχή να τεθούν οι βάσεις για την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να γίνουν οι αλλαγές και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που και η πανδημία προκάλεσε κλείνοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέους ανέργους.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον κορονοιό και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει προκαλέσεις τόσους θανάτους όσους και ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων με στήριξη των πολιτών και της μεσαίας τάξης.

«Είδαμε βία», σημείωσε, «ταρακουνήθηκαν τα θεμέλια αλλά είμαστε εδώ και συνεχίζουμε», ενώ συμπλήρωσε πως η αμερικανική ιστορία και πορεία δεν εξαρτάται από έναν αλλά από όλους.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων», υπογράμμισε, και «θα αγωνιστώ για όλους, και αυτούς που με ψήφισαν και για όσους δεν με ψήφισαν» προσθέτοντας ότι: «Το όνειρο της δικαιοσύνης είναι εδώ και θα επικρατήσει» για να επισημάνει ότι θα «κατατροπώσουμε» τα ψέματα, τις αδικίες τις διακρίσεις, φυλετικές και άλλες.

«Κατανοώ τα προβλήματα όλων πρόσθεσε αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε ως φατρίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτα που μας χωρίζουν» και να έχουμε ενότητα, υπογράμμισε.

Στην τελετή παραβέθηκαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πενς, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments