Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Και επισήμως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Ποια τα μέλη της κυβέρνησής του

Τζο Μπάιντεν: Και επισήμως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Ποια τα μέλη της κυβέρνησής του
Τζο Μπάιντεν: Ένοικος του Λευκού Οίκου είναι από το βράδυ της Τετάρτης ο 78χρονος Δημοκρατικός. Τα 17 διατάγματα που αποξηλώνουν την πολιτική Τραμπ και η νέα ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην “εποχή Μπάιντεν” μπήκαν και επισήμως την Τετάρτη (20/1) οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας και τους Αμερικανούς να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες με τις εντάσεις, τις αμφισβητήσεις και τις διχόνοιες του Ντόναλντ Τραμπ να αποτελούν σύντομα παρελθόν.

Σε μια ιδιαίτερη τελετή στο Καπιτώλιο, υπό το βλέμμα 25.000 μελών της Εθνοφρουράς και με αυστηρά μέτρα προστασίας ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακούμπησε το χέρι του στην 127 ετών, οικογενειακή, βίβλο και επιβεβαίωσε ότι θα εκτελέσει πιστά το αξίωμα του προέδρου διατηρώντας και προστατεύοντας κάθε στιγμή το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ίδιο έπραξε και η Καμάλα Χάρις γράφοντας συγχρόνως ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας στο αξίωμα αυτό.

Οι εξουσίες και τα 17 διατάγματα:

Χωρίς να χάνει χρόνο ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την είσοδό του στο Λευκό Οίκο εξέδωσε 17 προεδρικά διατάγματα που καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών, υπέγραψε την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, ξεκίνησε να διευθετεί τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και έβαλε την υπογραφή του στο διάταγμα που θέλει να τερματίζονται οι εργασίες οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτός από αρχηγός του κράτους, εγγυητής του Συντάγματος και αρχηγός της κυβέρνησης, είναι και ο ανώτατος διοικητής και αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα καθήκοντά του, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις για σύναψη διεθνών συνθηκών, η δικαιοδοσία της αρνησικυρίας (βέτο) σε νομοσχέδια, η συγκατάθεσή του σε σχέδια νόμου, και η απονομή χάριτος.

Επιπλέον, μπορεί να προτείνει και διορίζει ομοσπονδιακούς δικαστές και μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (οι οποίοι βέβαια πρέπει να εγκριθούν και από τη Γερουσία). Επίσης, έχει την ελευθερία να διορίζει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ και τους πρεσβευτές. Να συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις και να αποφασίζει τη διακοπή μιας συνεδρίασης όταν τα δύο σώματα του κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία), δεν μπορούν να συμφωνήσουν επί αυτής.

Ακόμη, ο Μπάιντεν (όπως και όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι), μπορεί να υπογράφει και να κυβερνά με εκτελεστικά διατάγματα (όπως αυτά που υπέγραψε), τα οποία έχουν ισχύ νόμου και δεν χρειάζονται έγκριση. Βέβαια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μπορεί να τα ακυρώσει εάν κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικά. Τέλος, μπορεί να διορίσει προσωρινά υψηλόβαθμους αξιωματούχους, χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, εάν αυτή έχει διακόψει τις εργασίες της.

Ποιοι θα βρίσκονται στο πλάι του (εφόσον η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό τους):

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δύσκολο έργο. Οι Αμερικανοί πολίτες είναι πληγωμένοι και κουρασμένοι τόσο από την πολιτική Τραμπ όσο και από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Τα πολυσύνθετα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, ο διχασμός και οι βίαιες πράξεις που -πλέον- αποτελούν καθημερινά ζητήματα της κοινωνίας χρήζουν υψηλούς πολιτικούς χειρισμούς.

Όπως ο ίδιος σημείωσε στην σύντομη ομιλία του κατά την ορκωμοσία: «Έχουμε πολλά να επιδιορθώσουμε, να επουλώσουμε, να χτίσουμε και να κερδίσουμε. Λίγοι άνθρωποι στην ιστορία του έθνους βρέθηκαν αντιμέτωποι με προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η πανδημία έχει κοστίσει περισσότερους πολίτες από όσους έχασε η Αμερική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Για όλα αυτά λοιπόν, ο 78χρονος  επέλεξε προσεκτικά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής του. Ποια είναι αυτά; Ακολουθούν κάποια από τα πιο σημαντικά:

  • Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ρον Κλάιν: Επί σειρά ετών σύμβουλος του Μπάιντεν με εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του έμπολα. Επιλέχτηκε ως προσωπάρχης υπεύθυνος για την προεδρική ατζέντα.
  • Υπουργός Οικονομικών: Τζάνετ Γέλεν: Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζόμενους και τα θέματα ανισότητας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου.
  • Υπουργός Άμυνας: Λόιντ Όστιν: Στην κυβέρνηση Ομπάμα ο Όστιν ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που είχαν έδρα στη Μέση Ανατολή. Αποστρατεύτηκε το 2016 και θα χρειαστεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από το Κογκρέσο καθώς αποστρατεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για να αναλάβει κυβερνητική θέση είναι επτά.
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Μέρικ Γκάρλαντ: Δικαστής ομοσπονδιακού εφετείου από το 1997, ο Γκάρλαντ είχε προταθεί από τον Ομπάμα για τον Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016, αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αρνήθηκε να εξετάσει την υποψηφιότητά του σε μια χρονιά που θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.
  • Υπουργός Εμπορίου: Τζίνα Ραϊμόντο: Η κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ και δικηγόρος με εμπειρία στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών έχει καθιερώσει με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού στην πολιτεία της.
  • Υπουργός Εργασίας: Μάρτι Γουόλς: Εκλεγμένος δήμαρχος της Βοστώνης το 2013, ο Γουόλς έχει υποστηρίξει τόσο την πρόταση για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο όσο και για την γονική άδεια μετ΄αποδοχών. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξηθεί η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Υπουργός Εξωτερικών: Άντονι Μπλίνκεν: Ο επί σειρά ετών έμπιστος του Μπάιντεν, υπήρξε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.Υπουργός Μεταφορών: Πιτ Μπούτιτζετζ: Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, υπήρξε ένας από τους αντιπάλους του Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Θα είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός.
  • Υπουργός Γεωργίας: Τομ Βίλσακ: Υπήρξε υπουργός Γεωργίας επί Ομπάμα και κυβερνήτης της Αϊόβα από το 1999 ως το 2007.
  • Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης: Μάρσια Φατζ: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008. Η Φατζ θα είναι η δεύτερη Αφροαμερικανή στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου.
  • Υπουργός Παιδείας: Μιγκέλ Καρντόνα: Η κίνηση του Μπάιντεν να προτείνει τον Καρντόνα, ο οποίος είναι επίτροπος εκπαίδευσης για το Κονέτικατ και πρώην καθηγητής, ικανοποιεί την δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου να επιλέξει έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό για να ηγηθεί αυτού του υπουργείου.
  • Υπουργός Εσωτερικών: Ντεμπ Χάαλαντ: Η Δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου από το Νιού Μέξικο θα είναι η πρώτη ιθαγενής υπουργός και η πρώτη που θα ηγείται του υπουργείου αυτού, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.
  • Υπουργός Ενέργειας: Τζένιφερ Γκράνχολμ: Υπήρξε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μίσιγκαν, από το 2003 ως το 2011. Το 2009, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, συνεργάστηκε με το γραφείο του για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
  • Υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων: Ντένις Μακντόναφ: Υπήρξε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας.
  • Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας: Αλεχάντρο Μαγιόρκας: Ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος μετανάστης που θα ηγηθεί του υπουργείου. Ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης επί προεδρίας Ομπάμα, ο Μαγιόρκας ηγήθηκε της εφαρμογής του προγράμματος “Ονειροπόλοι” (Dreamers), που επιτρέπει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
  • Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών: Χαβιέ Μπεσέρα: Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια υπήρξε μέλος του Κογκρέσου. Πρόκειται για τον πρώτο ισπανόφωνο που θα ηγηθεί του υπουργείου. Το 2009, ο Μπεσέρα ως μέλος του Κογκρέσου είχε μετάσχει ενεργά στη διαδικασία να προώθησης του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα γνωστού ως «Obamacare».
  • Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA): Γουίλιαμ Μπερνς: Έχει υπηρετήσει 33 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής και υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.
  • Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών: Ροσέλ Γουαλένσκι: Η σημερινή επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ θα έχει προβεβλημένο ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Συντονιστής για τον Κορωνοϊό: Τζεφ Ζίεντς: Ο Ζίεντς θα τεθεί επικεφαλής μιας επιχείρησης χωρίς προηγούμενο για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών και διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
  • Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας: Βίβεκ Μέρθι: Γιατρός και πρώην γενικός χειρουργός ο Μέρθι έγινε γνωστός τους τελευταίους μήνες ως συμπρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του Μπάιντεν που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, κάτι το οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα.
  • Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη: Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: Η Αφροαμερικανίδα υπηρέτησε ως ανώτερη διπλωμάτης στην Αφρική, από το 2013 ως το 2017, επί κυβερνήσεως Ομπάμπα, και ηγήθηκε της αμερικανικής πολιτικής στην υποσαχάρια Αφρική στη διάρκεια της επιδημίας του έμπολα στη Δυτική Αφρική.
  • Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Τζέικ Σάλιβαν: Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ο Σάλιβαν υπηρέτησε ως αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
  • Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Αβρίλ Χέινς: Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Ομπάμα και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποδιευθύντρια της CIA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments