Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Δεν τα βρίσκουν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Δεν τα βρίσκουν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Την πρόταση έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη και συζητείται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλίσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας στα ταξίδια, ώστε να μην διασωθεί κατά το μέγιστο δυνατόν φέτος, η τουριστική σεζόν και να μην οδηγηθούν τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε κατάρρευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει κυρίως τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε ενάντια στο μέτρο.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα, παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Twitter

H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.

Από την πλευρά της η Γαλλία φαίνεται επίσης να είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Ωστόσο, στη γαλλική πλευρά γίνονται και δεύτερες σκέψεις αφού ο τουριστικός κλάδος είναι σημαντικός για τη Γαλλία και ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της Κυανής Ακτής, όπου ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία.

Αντίθετα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments