ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Γεωργαντάς
Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γιώργος Γεωργαντάς στο pagenews.gr: Η έναρξη εταιρείας θα γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά με ένα κλικ

Γιώργος Γεωργαντάς στο pagenews.gr: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε ότι το υπουργείο συνεχίζει την ψηφιοποίηση του κράτους και μάλιστα αποκάλυψε ότι σύντομα η έναρξη εταιρίας θα γίνεται με ένα κλικ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και φυσικά στον εμβολιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη και την πορεία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση των πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι καμία δόση δεν πηγαίνει χαμένη.

Παράλληλα ο Γιώργος Γεωργαντάς αποκάλυψε ότι δεν σταματάνε οι προσπάθειες για το ψηφιακό κράτος. Μάλιστα αποκάλυψε ότι δεν αργεί η ώρα που οι πολίτες θα μπορούν να ιδρύσουν μια εταιρία ηλεκτρονικά με ένα κλικ, όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Για τα βήματα των επόμενων εβδομάδων αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού

“Είμαστε ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα λειτουργία της πλατφόρμας, αλλά και των φυσικών σημείων που είχαμε ορίσει στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ. Τελικά φάνηκε ότι ήταν σωστή η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα σημεία καθώς η αρχική σκέψη που ήταν η δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου δεν θα λειτουργούσε αποτελεσματικά. Βλέπουμε σε άλλες χώρες να υπάρχουν αρρυθμίες. Εμείς καταφέραμε τη δυσκολότερη ηλικιακά ομάδα, να εξυπηρετηθεί με έναν τρόπο που είναι υποδειγματικός.

Σε αυτό βοηθάει ότι δώσαμε τη δυνατότητα, το κλείσιμο των ραντεβού να γίνεται σε δυο φυσικά σημεία μέσω τρίτου προσώπου χωρίς εξουσιοδότηση. Την ίδια στιγμή είχαμε τη βοήθεια από όσους είχαν ήδη γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση οι οποίοι το μόνο που έπρεπε να κάνουν είναι να δεχτούν το μήνυμα με την ημερομηνία που τους ήρθε. Είμαστε πάνω από το σύστημα και το παρακολουθούμε με αποτέλεσμα να λύσουμε γρήγορα τα όποια προβλήματα προέκυψαν. Το 95% των ανθρώπων άνω των 85 που έκλεισαν ραντεβού έκαναν κανονικά το εμβόλιο “.

Για το πόσοι συμπολίτες μας έχουν ήδη κλείσει ραντεβού

“Τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί είναι περίπου 400.000. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε πόσο καιρό θα έχουν εμβολιαστεί όλοι αυτοί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους από 80 μέχρι 84 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι είναι άνω των 85 και δεν έχουν κλείσει ραντεβού δεν θα μπορούν να το κάνουν. Το ίδιο θα ισχύσει στο μέλλον και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες που θα πάρουν σειρά. Τα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνονται και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε πλήρη κάλυψη όλης της επικράτειας.

Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε να ολοκληρωθεί πλήρως αυτή η ηλικιακή ομάδα, βλέπουμε έναν καλό ρυθμό αλλά θα ανοίξουμε μια νέα κατηγορία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι μετά από κάθε ραντεβού να έχουμε εξασφαλισμένη τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση με τα εμβόλια, αλλά είναι κάτι που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη”.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός μίλησε για το τι δείχνουν τα στοιχεία για τον τρόπο που έκλεισαν τα ραντεβού οι πολίτες

“Μέσω της άυλης συνταγογράφησης από τους περίπου 60.000 εγγεγραμμένους, την προτεινόμενη ημερομηνία την έχουν αποδεχθεί περίπου το 70%. Έχουμε μεγάλη αύξηση της άυλης συνταγογράφησης και πλησιάζουμε το ένα εκατομμύριο και τριακόσιες χιλιάδες. Εδώ να πω ότι το προνόμιο όσων είναι γραμμένοι είναι το πρώτο τριήμερο κάθε φορά που ανοίγει μια ηλικιακή ομάδα. Ουσιαστικά είναι κάνει σαν προ κράτηση στα προτεινόμενα ραντεβού.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα αναπλήρωσης των εμβολίων που δεν πραγματοποιηθήκαν σε αυτούς που έκλεισαν ραντεβού. Αυτό το 5%  δεν ανταποκρίθηκε για διάφορους λόγους. Αυτά τα εμβόλια θα αχρηστευτούν αν περιμένουν. Εμείς από τη δεύτερη μέρα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό δημιουργήσαμε το σύστημα και οι εμβολιασμοί γίνονται για αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Έτσι καμία δόση δεν θα πάει χαμένη”.

Για το ποσοστό των ανθρώπων που δεν κάνουν τελικά το εμβόλιο και η δόση τους πάει στη δεύτερη λίστα

“Την πρώτη ημέρα (16/1) είχαμε 3.777 ραντεβού για ανθρώπους άνω των 85 ετών. Παρουσιάστηκαν οι 3.585, δηλαδή ένα ποσοστό 94.6%, αλλά και αυτούς σε 46 περιπτώσεις ο γιατρός δεν επέτρεψε να γίνει ο εμβολιασμός. Είμαστε στο 95% για τους ανθρώπους που προέρχονται αφού έχουν κλείσει το ραντεβού σε μια δύσκολη συγκυρία με τον καιρό και τα εμβόλια. Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, ειδικά αν σκεφτούμε ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους άνω των 85 και δεν έχει δημιουργηθεί καμία ουρά”.

Για το ποιο είναι το πλάνο σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

“Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί κάποιος να το παίρνει από το emvolio.gov.gr. Σε πρώτη φάση είναι για ατομική χρήση και βλέπουμε αν θα χρησιμοποιηθεί και Πανευρωπαϊκά. Θα μπορεί να το πάρει από εμάς και δεν θα χρειάζεται να πάει κάπου με φυσική παρουσία. Είναι λογική η πρόταση του πρωθυπουργού και νομίζω θα υιοθετηθεί. Θα βοηθήσει τους πολίτες να αποφύγουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση”.

Για το έργο του Υπουργείου σχετικά με την ψηφιοποίηση του Κράτους

“Οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού δεν σταμάτησαν όλο τον υπόλοιπο προγραμματισμό του υπουργείου. Αυτό που είναι αρκετά ώριμο και θα το διαπιστώσετε το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένες πλατφόρμες που έχουμε φτιάξει για να μπορεί κάποιος να ιδρύσει εύκολα μια εταιρία ή για να κάνει έναρξη ενός επαγγέλματος. Αυτό θα γίνεται με έναν τρόπο που θα ικανοποιήσει όσους δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται. Θα υπάρξει εφαρμογή και την τράπεζα και τον ιδιωτικό τομέα που πολλές φορές χρειάζεται να προσκομίζουμε πολλά έγγραφα. Με δική μας εξουσιοδότηση θα δίνονται τα στοιχεία που επιθυμούμε. Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να ιδρύσουμε μια εταιρία με ένα κλικ”.