Ελλάδα

Κολχικίνη: Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας – Πώς, πότε και σε ποιους θα χορηγείται

Κολχικίνη: Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας – Πώς, πότε και σε ποιους θα χορηγείται
Κολχικίνη: Ένα ακόμα «όπλο» είναι διαθέσιμο στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε τι θα γίνεται με την κολχικίνη, το φάρμακο μπήκε στη «φαρέτρα» των υγειονομικών για να βοηθήσουν όσους νοσούν από τον κορωνοϊό.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε την έγκριση της ως φαρμακευτική αγωγή τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα που κάποιος νοσεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας: θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. «Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού», αναφέρει στο σημείωμά του το υπουργείο Υγείας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

  • Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
  • Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
  • Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης

Στην ομόφωνη απόφαση να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αξιολόγησε επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα με βάση καναδική μελέτη σε 5.000 άτομα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με στα εξής συμπεράσματα:

  • μείωση κατά 44% της θνητότητας
  • μείωση κατά 25% της νοσηλείας και
  • μείωση κατά 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19. Νωρίτερα, ο καθηγητής Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μίλησε για την έγκριση της κολχικίνης από τους ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν είναι πανάκεια», σημείωσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα», εξήγησε ο κ. Γαργαλιάνος.  svg%3E

Τα αποτελέσματα της μελέτης στον Καναδά

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς», εξήγησε ο καθηγητής. «Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25%», σημείωσε ακόμα.

Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια, ξεκαθάρισε αλλά είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. «Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής» σημείωσε.

«Η διαδικασία παραγωγής των εμβολίων δεν είναι εύκολη, αν χρειαστεί αλλαγή του εμβολίου υπό το φως νέων μεταλλαγών είναι έτοιμες οι εταιρείες να το παράγουν, αλλά πιστεύω πως δεν χρειάζεται», σχολίασε ακόμα.  svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments