Ελλάδα

Διερευνητικές επαφές: Ολοκληρώθηκαν μετά από τρεις ώρες

Διερευνητικές επαφές: Ολοκληρώθηκαν μετά από τρεις ώρες
Διερευνητικές επαφές: Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκαν οι επαφές Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας με την ελληνική αποστολή να αποχωρεί από το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ. Ξεκίνησαν περίπου στις 11 η ώρα και διήρκησαν περίπου 3 ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.

Στη φάση αυτή των διερευνητικών επαφών συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν κι γι’ αυτό θεωρείται ότι η προεδρία προσπάθησε να δώσει τον τόνο, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε. Στο μεταξύ, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα την Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες συζητήσεις που καταγράφονται οι θέσεις της κάθε πλευράς.  Οι ανακοινώσεις πάντως που αναμένονται από τα υπουργεία Εξωτερικών δε θα αφορούν τόσο στο περιεχόμενο των επαφών τους, αλλά αν θα υπάρξει επόμενος γύρος στην Αθήνα.

Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Υπογραμμίζεται ότι κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Σκοπός είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, η τουρκική πλευρά έχει φιλοξενήσει τις διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα, στην Αλικαρνασσό (Bodrum), στο Τσεσμέ (Κρήνη) και στη Σμύρνη, ενώ η Ελλάδα εκτός από την Αθήνα, στο Ναύπλιο και στη Θεσσαλονίκη. Στις περίπου δύο δεκαετίες που έχουν περάσει από την πρώτη συνάντηση, έχουν διεξαχθεί 60 γύροι επαφών, χωρίς ωστόσο η περιοδικότητά τους να είναι δεδομένη. Υπήρξαν χρονιές κατά τις οποίες έγιναν περισσότεροι από δέκα γύροι επαφών και άλλες που έγινε μόνον ένας, ενώ την τελευταία πενταετία δεν υπήρξε κανένας. Χαρακτηριστικό είναι πως τα πρώτα χρόνια ήταν εντατικές, έως το τέλος του 2004 είχαν πραγματοποιηθεί 27 γύροι επαφών, στα τέλη του 2010 ανέρχονταν στους 48 και έφτασαν τους 60 την 1η Μαρτίου του 2016. Έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, σήμερα πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη ο 61oς γύρος των διερευνητικών επαφών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments