Ελλάδα

Κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι: Θετικοί 40 ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι

Κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι: Θετικοί 40 ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι
Κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι: Οι ηλικιωμένοι είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πριν από λίγες ημέρες και δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν ανοσία.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαρούσι μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε γηροκομείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεκάδες φιλοξενούμενοι και προσωπικό διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 40 μολύνσεις, με 12 ηλικιωμένους μάλιστα, να έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο (Ευαγγελισμός και Σωτηρία) με σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη 9 αναμένεται να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο τις επόμενες ώρες.

Μέχρι πριν από δύο ημέρες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπήρχαν 7 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Γι’ αυτό εικάζεται ότι ο αριθμός των θετικών εργαζομένων θα αυξηθεί. Τονίζεται ότι οι ηλικιωμένοι που νόσησαν, είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο δεν είχαν προλάβει ακόμη να αναπτύξουν ανοσία.

Ακολουθούν τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας:

  • Για την προστασία τόσο των ίδιων, όσο και των ευπαθών ατόμων, που εξυπηρετούν, συνιστάται αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ήτοι πραγματοποίηση επισκέψεων ή υποδοχή επισκεπτών κατ’ οίκον και μετάθεση στο μέλλον όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια, κλπ).
  • Αναβολή μη αναγκαίων αδειών του προσωπικού με μέριμνα για την αποτροπή επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn Out), με ορθό καταμερισμό της εργασίας.
  • Σε περίπτωση απουσίας με άδεια, πραγματοποίηση υποχρεωτικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες, πριν από την επάνοδό τους στην εργασία και παράδοση του αποτελέσματος στον υπεύθυνο της δομής κατά την ημέρα επιστροφής του εργαζομένου.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά.
  • Να αποφεύγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες και να εξετάζεται η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
  • Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης, κλπ, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού ατόμων στον ίδιο χώρο και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης.
  • Αποφυγή κοντινών επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.
  • Αποφυγή ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων εκτός των δομών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, στον έτερο χώρο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα/οδηγίες ασφάλειας, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.
  • Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αν υπάρχει δυνατότητα οχημάτων ΙΧ.

Τι συμβαίνει, αν ο εργαζόμενος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας), είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούν τις κάτωθι οδηγίες:

  • Παρακολούθηση της υγείας τους (με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
  • Διαμονή σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό και τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  •  Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από τυχαία επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού).
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία, μετά από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και, στη συνέχεια, απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
  • Άμεση ενημέρωση του υπεύθυνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, στην οποία εργάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments