Ελλάδα

Rafale: Σήμερα οι υπογραφές για την αγορά τους

Rafale: Σήμερα οι υπογραφές για την αγορά τους
Rafale: Tα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται στη χώρα τον Ιούνιο.

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλωράνς Παρλί, προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Συγκεκριμένα, η κα Παρλί θα βρίσκεται στο υπουργείο στις 13:45 και 15 λεπτά μετά, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού με τη Γαλλίδα ομόλογό του και στη συνέχεια θα υπογραφεί η Συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Επίσης, η κα Παρλί θα έχει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πότε αναμένονται στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale:

Τις προηγούμενες ημέρες ημέρες, το νομοσχέδιο για την αγορά των Rafale πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25), με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να σημειώνει πως οι Συμβάσεις απόκτησης των Rafale ήταν «άλμα», καθώς διεκπεραιώθηκαν κάτω από μια διπλή κρίση, της πανδημίας και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Με τις υπογραφές να μπαίνουν σήμερα, δρομολογείται και η άφιξη των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και συγκεκριμένα εντός Ιουνίου, με τον ρυθμό άφιξής τους να αναμένεται να είναι ανά μήνα. Έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα.

Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης. Το κόστος της αγοράς των 18 μαχητικών ανέρχεται σε 2,32 δις. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δις. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Τι είναι τα Rafale:

Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών. Aποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Το Rafale μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τον Ιούνιο του 2021. Ο ρυθμός άφιξης θα είναι ένα ανά μήνα. Έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα.

Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Σημειώνεται ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments