Διεθνή

Εμβολιασμοί: Ο παράξενος θάνατος μετά την πρώτη δόση που προκαλεί τρόμο

Εμβολιασμοί: Ο παράξενος θάνατος μετά την πρώτη δόση που προκαλεί τρόμο
Εμβολιασμοί: Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν στο άτομο είχε χορηγηθεί το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech ή αυτό της Moderna.

Ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ και τον επιστημονικό κόσμο, μετά τον θάνατο ενός ατόμου, το οποίο είχε εμβολιασμοί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ένα πρόσωπο που ζούσε στην Καλιφόρνια πέθανε μερικές ώρες μετά τη χορήγηση του σκευάσματος, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλάσερ, τονίζοντας ότι για την υπόθεση διενεργούνται έρευνες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το γραφείο του σερίφη ανέφερε μέσω Facebook ότι για τον θάνατο του προσώπου αυτού ειδοποιήθηκαν η υπηρεσία υγείας και η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας. Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί ποιο από τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια του είχε χορηγηθεί, αυτό των Pfizer/BioNTech ή αυτό της Moderna. Το άτομο απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου και σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ιατροδικαστική υπηρεσία θα προχωρήσει σε νεκροψία – νεκροτομή σήμερα.

Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ολλανδία και η Βουλγαρία, έχουν καταγράψει παρενέργειες σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το προϊόν των Pfizer/BioNTech.

Τον Δεκέμβριο, ένας άνθρωπος πέθανε σε γηροκομείο στην Ελβετία, μερικές ημέρες αφού του χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου αυτού, αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία σύνδεση του θανάτου του με το σκεύασμα. Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικος του Βελγίου πέθανε πέντε ημέρες αφού του χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο. Και για αυτήν την την περίπτωση διενεργείται έρευνα. Έρευνες διενεργούνται επίσης στη Νορβηγία για τους θανάτους 23 ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους με το προϊόν των Pfizer/BioNTech.

Οι παρενέργειες του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech:

Οι πιο συχνές παρενέργειες των 43.252 συμμετεχόντων -συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω- που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή του εμβολίου ήταν οι ακόλουθες: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%). Επίσης, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθόλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments