ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Σπύρος Καρανικόλας
Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου του ΚΙΝΑΛ

Σπύρος Καρανικόλας στο pagenews.gr: Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ δεν έχει σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Καρανικόλας στο pagenews.gr: Ο εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και στη διαχείρισή της, τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, ενώ υπογράμμισε τη διαφορά της πρότασης του κόμματός του με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Για την αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση μίλησε ο Σπύρος Καρανικόλας στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη.

Ο εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και στη διαχείρισή της, τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, ενώ υπογράμμισε τη διαφορά της πρότασης του κόμματός του με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Διαβάστε τι είπε ο Σπύρος Καρανικόλας στον Δημήτρη Τάκη:

Για το ότι το ΚΙΝΑΛ ζητάει από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το πρόγραμμα διαχείρισης των χρημάτων του Ταμείου Ανασυγκρότησης:

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή σε ό, τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και, ειδικά, αναφορικά με το υγειονομικό της σκέλος και έχουμε παράλληλα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι φυσικά το ζήτημα του εμβολιασμού, αλλά παράλληλα ένα ζήτημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι απλά τους επόμενους μήνες, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η στήριξη της οικονομίας.

Στη Βουλή έγινε συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με την αξιοποίηση όσο το δυνατό περισσότερο των πόρων που θα έρθουν δια του Ταμείου Ανασυγκρότησης, δηλαδή χρημάτων της ΕΕ. Εμείς προκαλέσαμε τη συζήτηση για να πιέσουμε την κυβέρνηση να γίνει μια θεσμική συζήτηση στη Βουλή για το πού θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά ώστε να πιάσουν τόπο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Περισσότερο να πάνε σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή.

Το ΚΙΝΑΛ κάνει ουσιαστική συζήτηση με προτάσεις εποικοδομητικές, δεν ακολουθούμε τον δρόμο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού ή του μηδενισμού και της καταστροφολογίας που συχνά ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς είμαστε στη Βουλή και δίνουμε τη μάχη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη  χώρα και για τους πολίτες, βάζοντας πλάτη στο πλευρό της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά είμαστε και εδώ για να δούμε και τις οικονομικές συνέπειες από όλη αυτή την περιπέτεια που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, δύο κουβέντες γιατί θα έρθουν πολύ σημαντικά χρήματα σε όλες τις ευρωπαίκές χώρες και βέβαια και στη χώρα μας. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε που θα πάνε αυτά τα χρήματα ώστε να υπάρχει μια αναλογία αξιοποίησης των χρημάτων αυτών. Γιατί πιστεύω ότι μετά από μια δεκαετή πολύ βαριά οικονομική κρίση, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιήσει σωστά αυτά τα χρήματα για την ανασυγκρότησή της. Το λέει, εξάλλου, και η ίδια η λέξη του Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Εμείς έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς και πού πρέπει να πάνε τα χρήματα αυτά. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι πρέπει να δοθούν πρωτίστως για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτή τη χρονική στιγμή εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για την στήριξη θέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 18.598 επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, πήρανε αυτή την περίοδο της πανδημίας, και σωστά πήρανε, 5,3 δις ευρώ.

Από την άλλη, όμως, μόλις 2,2 δις μοιράστηκαν σε 450.000 επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη δυσαναλογία που υπάρχει σε σχέση με την στήριξη των μεγάλων έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτό το κομμάτι για να μην έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα και στο κομμάτι της εθνικής οικονομίας.

Είμαστε σε μια περίοδο με διψήφιο νούμερο ύφεσης για το 2020. Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό του ελλείμματος έναντι του ΑΕΠ, για αυτό είχαμε μπει και στα Μνημόνια το 2010. Να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας για να μειώσουμε τους κινδύνους για την εθνική οικονομία».

Για τη διαφορά των προτάσεων ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το χρέος:

«Η δική μας η πρόταση δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται πολύ καλά την αντιπολίτευση που έκανε το 2012-2015 που έταζε “λαγούς με πετραχήλια” και την κατάργηση του Μνημονίου με έναν νόμο και σε ένα άρθρο και εφάρμοσε τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των περιόδων των Μνημονίων.

Εμείς τι λέμε για να είναι σαφές και να ξεχωρίζει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι σήμερα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία για να μην βρούμε αύριο ερείπια, τα οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Τι εννοώ; Η δική μας η πρόταση εστιάζεται σε 4 βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την εστίαση και το λιανεμπόριο. Λέμε για ένα νέο πρόγραμμα γενναίας επιστρεπτέας προκαταβολής από την οποία το 70% θα είναι μη επιστρεπτέα.

Είναι χαρακτηριστικές οι προειδοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ που λέει ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα αντέξει μετά την κρίση αυτή και θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Επίσης, επιμένουμε στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Εδώ, έρχεται το “κούρεμα” για εμάς. Οι συνεπείς οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα για έως και 30% “κούρεμα” της συνολικής τους οφειλής.

Η τρίτη πρόταση του ΚΙΝΑΛ είναι η 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών με κύριο αντάλλαγμα να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας. Επίσης, έχουμε προτείνει την 100% επιχορήγηση του μισθού μέχρι τα 1000 ευρώ σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές ακόμα και σήμερα με κυβερνητική εντολή. Είναι κάποια βασικά μέτρα που έχουμε καταθέσει και στη Βουλή και επιμένουμε να τα συζητάμε και στον δημόσιο διάλογο».