Κόσμος

AstraZeneca: Συναγερμός για ύποπτο πακέτο στις εγκαταστάσεις της – Τι λέει η εταιρεία για το ραντεβού με ΕΕ

AstraZeneca: Συναγερμός για ύποπτο πακέτο στις εγκαταστάσεις της – Τι λέει η εταιρεία για το ραντεβού με ΕΕ
Εμβόλιο AstraZeneca: Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ραντεβού με την ΕΕ, θα γίνει αργότερα το απόγευμα.
Εμβόλιο AstraZeneca: Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ραντεβού με την ΕΕ, θα γίνει αργότερα το απόγευμα.

Σε μερική εκκένωση των εγκαταστάσεων της εταιρείας που συνεργάζεται η AstraZeneca για την παρασκευή του εμβολίου στην Ουαλία προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές. Πυροτεχνουργοί έχουν σπεύσει στο σημείο μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου στον χώρο.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους.

Νωρίτερα, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης με εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Νωρίτερα υπήρξαν φήμες ότι η εταιρεία αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια, την τρίτη κατά σειρά που θα πραγματοποιούνταν προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού λίγο πριν είχε ομολογήσει πως όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό έναντι της κριτικής από την ΕΕ μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19.

Όπως υποστήριξε ο Πασκάλ Σοριό στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου», ομολογώντας ότι «βασικά βρισκόμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο Σοριό υποστήριξε ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια έδωσε στην AstraZeneca περιορισμένο χρόνο αντίδρασης στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα. Επεσήμανε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο κι ότι δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής.  svg%3E

«Είναι περίπλοκο το πρόβλημα, ειδικά στην αρχική φάση, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα είδη των προβλημάτων. Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με τα εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία, αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, άρα είχαμε τρεις μήνες περισσότερους στη διάθεσή μας να τα διορθώσουμε», τόνισε.

Σε σχέση με τον κίνδυνο νομικών προσφυγών κρατών μελών της ΕΕ κατά της AstraZeneca για μη τήρηση των υποχρεώσεών της, ο Σοριό ισχυρίστηκε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε – παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων – να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments