Κόσμος

Παραίτηση Κόντε: Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Παραίτηση Κόντε: Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό
Παραίτηση Κόντε: Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά την παραίτησή του.

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, λίγες ώρες μετά την παραίτησή του. Όπως έγραψε στο Facebook, συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα, ενώ έκανε ευθεία αναφορά στην κυβερνητική κρίση. «Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους, όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας μας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η παραίτησή του στηρίζει τη δυνατότητα αυτή: τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης η οποία να προσφέρει μια προοπτική εθνικής σωτηρίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να εργαστεί για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική, και να επιτρέψει στη χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που παραμένει στην θέση του για την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, καταλήγει εκφράζοντας μια προσδοκία, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως δεν θεωρεί βέβαιο ότι θα του δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε μέσω του διαδικτύου: «Το μόνο που έχει σημασία, πέρα από το ποιος θα κληθεί να ηγηθεί της χώρας, είναι η πατρίδα μας να μπορέσει να ξανασηκωθεί όρθια. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε όλοι, διότι θα έχει κερδίσει η Ιταλία. Σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, θα με βρείτε πάντα -με δύναμη και πάθος- να στηρίζω τη χώρα».

Νωρίτερα, ο Κόντε είχε υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Γερουσία. Κατά τη μισής ώρας συνάντηση στην προεδρική κατοικία ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει προς το παρόν ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Ματαρέλα αναμένεται να εκκινήσουν σήμερα Τετάρτη. Τα σενάρια για τη διάδοχο κατάσταση δίνουν και παίρνουν, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, πιθανότερο θεωρείται να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού με άλλον πρωθυπουργό και ευρεία πλειοψηφία και σχετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με σκοπό να αποφευχθούν οι εκλογές εν μέσω πανδημίας.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments