Κόσμος

Εμβόλιο κορωνοϊού: Στη δημοσιότητα σήμερα τα συμβόλαια της ΕΕ με την AstraZeneca

Εμβόλιο κορωνοϊού: Στη δημοσιότητα σήμερα τα συμβόλαια της ΕΕ με την AstraZeneca
Εμβόλιο κορωνοϊού: Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαμάχη με την εταιρεία, αφού ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στο εργοστάσιό της.

Μαίνεται ο “πόλεμος” ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση της  φαρμακοβιομηχανίας την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες.

Έτσι, ως απάντηση σε όσα έχουν ακουστεί για τις δεσμεύσει της εταιρείας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Σε αυτό αναφέρονται συγκεκριμένα οι ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση.

“Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο”, υπογράμμισε σήμερα η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Η ίδια εξήγησε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία. “H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, υποστηρίζει ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. Παράλληλα ο Σοριό επισήμανε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου. Ωστόσο, σήμερα η πρόεδρος της Κομισόν απάντησε ότι ο όρος ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments