Κόσμος

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το «πανδημικό παράδοξο» – Κίνδυνος για πανδημία ψυχικών νόσων

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το «πανδημικό παράδοξο» – Κίνδυνος για πανδημία ψυχικών νόσων
ΠΟΥ κορωνοϊός: Προειδοποίηση για μια πανδημία ψυχικών νόσων, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επηρεάζονται άμεσα από στρες και κατάθλιψη οι ηλικίες 18-29 ετών, ενώ και το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Για «πανδημικό παράδοξο» έκανε σήμερα λόγο ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) καθώς οι πολίτες αισθάνονται μεν ανακούφιση εξαιτίας της ύπαρξης εμβολίων ταυτόχρονα όμως καλούνται να συμμορφωθούν με νέα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας των μεταλλάξεων, γεγονός που προκαλεί ένταση, κόπωση και σύγχυση και θα χρειαστεί επιπλέον υπομονή.

Προειδοποίησε μάλιστα για μια πανδημία ψυχικών νόσων, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επηρεάζονται άμεσα από στρες και κατάθλιψη οι ηλικίες 18-29 ετών, ενώ και το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού υποφέρει από μετατραυματικό στρες. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης υπογράμμισε με έμφαση ότι τα ποσοστά μετάδοσης COVID-19 στην Ευρώπη παραμένουν πολύ υψηλά, ασκώντας σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας και η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς περιοχές που χτυπήθηκαν άσχημα μπορεί να χτυπηθούν ξανά.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Σε συνολικά 70 χώρες σε όλο τον κόσμο από 53 την περασμένη εβδομάδα έχει εξαπλωθεί πλέον η μετάλλαξη της Βρετανίας, ενώ η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής εντοπίζεται σε 31 χώρες και εκείνη της Βραζιλίας σε 8 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρά όμως την μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων στην Μεγ. Βρετανία, παρουσίασε ύφεση το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας, ενώ ανάλογη πτώση παρατηρείται και στη Δανία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί στους επιστήμονες η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής καθώς μελέτες δείχνουν ότι το στέλεχος μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα λοίμωξη αλλά και να ξεφύγει από την ανοσία που ενδεχομένως αποκτήθηκε από προηγούμενη μόλυνση. Παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς σε μελέτες με εμβολιασμένα άτομα αποκαλύφθηκε μείωση των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό.

Όσον αφορά την μετάλλαξη της Βραζιλίας ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε ραγδαία αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων που αναφέρονται στην μετάλλαξη τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, και σοβαρότητα αλλά και κατά πόσο επηρεάζει την ανοσοαποκρίση καθώς υπάρχουν ενδείξεις από την πόλη Μανάουας, όπου τα 2/3 του πληθυσμού είχαν κολλήσει τον ιο, ότι οι πολίτες τώρα ξαναμολύνονται με την νέα μετάλλαξη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments