Ελλάδα

Αττική κόκκινο: Γιατί είναι πρώτη στα κρούσματα κάθε φορά – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αττική κόκκινο: Γιατί είναι πρώτη στα κρούσματα κάθε φορά – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Αττική κόκκινο: Υπάρχει ανησυχία ότι τα κρούσματα στα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στοιχεία για το πώς «κοκκίνισε» η Αττική και το πώς η διαδρομή των τελευταίων 15 ημερών θυμίζει την πορεία της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε ο ΣΚΑΙ, σύμφωνα και με τα όσα λένε οι επιδημιολόγοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αττική είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως και η Θεσσαλονίκη, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των ενεργών κρουσμάτων. Δηλαδή όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επίσης και κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν. Και οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ υπήρξε συνολικά υψηλή κινητικότητα στους δρόμους.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι τα κρούσματα στα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα λοιπόν, με ό,τι προειδοποιούν οι ειδικοί, αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα στην Αττική συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.

Τέλος, σχετικά με τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί, είναι 66 αν και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Νέα μέτρα «για να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού»

Στην Αττική δεν επιτρέπεται να μπεις σε κατάστημα χωρίς ραντεβού, υπογράμμισε το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε δε πως «ο λόγος που ελήφθησαν τα νέα μετρά για τις αγορές στα καταστήματα στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, είναι για να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα κοσμηματοπωλεία, με βάση την εισήγηση των ειδικών, θα λειτουργούν με τη μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος. Σημείωσε ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή. Προσέθεσε ότι θα θέσει το θέμα για τα κοσμηματοπωλεία την επόμενη Παρασκευή.

Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δύο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά, και μάλιστα ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments