Οικονομία

Επίδομα 400 ευρώ: Με αυτά τα κριτήρια θα δοθεί στους επιστήμονες

Επίδομα 400 ευρώ: Με αυτά τα κριτήρια θα δοθεί στους επιστήμονες
Επίδομα 400 ευρώ: Με αίτησή τους στην ΕΡΓΑΝΗ, οι επιστήμονες θα καταχωρούν τα στοιχεία τους, τα οποία υπόκεινται σε επεξεργασία και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα προχωρά στην πληρωμή των δικαιούχων.

Περίπου 150.000 δικαιούχοι θα λάβουν έκτακτη οικονομικής ενίσχυση ύψους 400 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα χρήματα θα δοθούν σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Ποιοι θα λάβουν την ενίσχυση

Αναλυτικά οι κλάδοι όπου πρόκειται να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση:

  • Γιατροί
  • Μηχανικοί
  • Οικονομολόγοι
  • Δικηγόροι
  • Γεωτεχνικοί

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως το επίδομα των 400 ευρώ θα καταβληθεί στους δικαιούχους με δύο βασικά κριτήρια. Ο αρμόδιος υπουργός περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Παράλληλα,χθες Σάββατο μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης για το επίδομα επιστημόνων, αλλά και για τις ενέργειες του οργανισμού προς όφελος των ανέργων και μακροχρόνια ανέργων.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, η διάταξη για το επίδομα επιστημόνων είναι ξεκάθαρη και θα έχει στοχευμένη δράση. Θα ληφθεί υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα και η μείωση του τζίρου. Με αίτησή τους στην ΕΡΓΑΝΗ, οι επιστήμονες καταχωρούν τα στοιχεία τους, τα οποία υπόκεινται σε επεξεργασία και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ προχωρά στην πληρωμή των δικαιούχων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Πρωτοψάλτης, η μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους περιλαμβάνει ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας μέσα από παροχές και βοηθήματα, αλλά και δίνοντας δίμηνη παράταση του επιδόματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Όλες οι λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Για να λάβει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η δήλωση, θα πρέπει πρώτα ο δυνητικά δικαιούχος να έχει υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ). Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το κονδύλι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί σε επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους θα χρηματοδοτηθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, που προβλέπεται στο Νόμο. Τα χρήματα που θα δοθούν έχουν ως στόχο τη στήριξη των επιστημόνων από τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες τις οποίες έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Σημειώστε τα κριτήρια για την ενίσχυση

  • θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020
  • απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments