Οικονομία

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αιτήσεις σήμερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας – Ποιοι θα πάρουν σειρά

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αιτήσεις σήμερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας – Ποιοι θα πάρουν σειρά
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίζεται σήμερα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίζεται σήμερα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών έκλεισε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς έλαβαν έγκριση μετά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων 6.045 αιτήματα. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.44 το πρωί. Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 19.350 ευρώ.

Ποιοι θα κάνουν αιτήσεις την Τετάρτη (3/2)

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, το πρόγραμμα θα ανοίξει για πολυκατοικίες (τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται, πως σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε αναλυτικά το νέο χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων για τις περιφέρειες που απομένουν:

 • Πολυκατοικίες από 3 Φεβρουαρίου

Το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια:

 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – 74 εκατ. ευρώ.
 • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – 73,5 εκατ. ευρώ.
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – 130 εκατ. ευρώ.
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας – 84 εκατ. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που, η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση, κατά το φορολογικό έτος 2019 ενοικιάζεται/διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση ή είναι κενή, καθώς και για την πρόσφατη απόκτηση ακινήτου, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνον ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής.

Κατοικίες που Επιδοτούνται

Στα πλαίσια του Προγράμματος υπάρχουν 3 διακριτοί τύποι αιτήσεων, 1 για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και 2 για πολυκατοικίες.

 • Αίτηση Μεμονωμένου διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,
 • Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α,
 • Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β.

Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

 • Υφίσταται νόμιμα.
 • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
 • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επισημαίνεται ότι λόγω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των στοιχείων κατοικίας που καταχωρούνται στην αίτηση με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην φορολογική αρχή, είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), ή (εάν υπάρχει μίσθωση της κύριας κατοικίας) στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments