Ελλάδα

Σεισμός στη Λέσβο: Τι λένε οι ειδικοί για το ρήγμα

Σεισμός στη Λέσβο: Τι λένε οι ειδικοί για το ρήγμα
Σεισμός στη Λέσβο: Τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει πολλοί μετασεισμοί.

Αναστάτωση επικρατεί στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (1/2). Οι σεισμολόγοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.  Σημειώνεται ότι του σεισμού ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ.

Τσελέντης: “Λόγω μικρού εστιακού βάθους του σεισμού, θα υπάρξουν και μετασεισμοί”

Για το μέγεθος και τη σημασία της σεισμικής ακολουθίας μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο χθεσινός σεισμός έγινε στο βορειοδυτικό άκρο του ρήγματος και αποτελεί απόνερα του σεισμού του 2017. Αυτό που είπε πως τον προβληματίζει, είναι το ρήγμα που βρίσκεται στο κόλπο της Καλλονής, που δεν είναι ενεργοποιημένος. “Λόγω μικρού εστιακού βάθους του σεισμού, θα υπάρξουν και μετασεισμοί, χωρίς όμως να συντρέχει λόγος ανησυχίας”, σημείωσε.

Λέκκας: «Πρόκειται για συνέχεια των 6,7 Ρίχτερ του 2017»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, «είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά «θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να δούμε ακριβώς πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία».

Η ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

Θυμίζουμε ότι ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 7:46 και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε επίκεντρο 46 χιλιόμετρα, δυτικά, νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 14,9 χιλιόμετρα. Το EQGR έδωσε τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ με 11 χιλιόμετρα βάθος και 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Νωρίτερα, είχε γίνει άλλη μία σεισμική δόνηση στην ίδια περιοχή, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν επίσης και άλλες. svg%3E

Στα 4,5 Ρίχτερ ο τελευταίος μετασεισμός:

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο τελευταίος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 22:46 ώρα Ελλάδος το βράδυ της Δευτέρας (1/1). Ήταν έντασης 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 17,5 χιλιόμετρα. Αμέσως μετά, στις 22:58, σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments