Διεθνή

Sputnik V: Αποτελεσματικό κατά 91,6% το ρωσικό εμβόλιο λέει το Lancet

Sputnik V: Αποτελεσματικό κατά 91,6% το ρωσικό εμβόλιο λέει το Lancet
Sputnik V: Τι αναφέρει το γνωστό επιστημονικό περιοδικό για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Στο 91,6% φτάνει η αποτελεσματικότητα του Sputnik V απέναντι στην Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Με βάση όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της Φάσης 3 έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας και δικαιολόγησαν σε κάποιο βαθμό την απόφαση της Μόσχας να κυκλοφορήσει το εμβόλιο πριν να γίνουν γνωστά τα τελικά δεδομένα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναφέρθηκαν στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών, που γίνονται στη Μόσχα από τον Σεπέμβριο.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει δεχτεί κριτική για βιασίνη και έλλειψη διαφάνειας», ανέφερε ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς από το University of Reading και ο καθηγητής Πόλι Τζόι του London School of Hygiene & Tropical Medicine, σε μια δήλωση στο The Lancet. «Ωστόσο, το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι ξεκάθαρο και η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού αποδεικνύεται».

Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE δημοσίευσε έναν συγκριτικό πίνακα για επτά από τα εμβόλια που κυκλοφορούν.

«Αυτό που προέχει τώρα», όπως λέει, «είναι να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, καθώς και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Μόνο έτσι θα λήξει η πανδημία». Αναφέρει ακόμη ότι, όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό τους, έτσι και οι κλινικές δοκιμές τους έναντι της Covid-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις: στον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων και πολλά άλλα.

Όμως, κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο, βλέπουμε ότι κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας, όπως της PfizerBioNTech και της Moderna.

Δείτε τον πίνακα που δημοσίευσε στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος

Όπως βλέπετε σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments