Οικονομία

Σταϊκούρας: Ισχύει η δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ για 8%

Σταϊκούρας: Ισχύει η δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ για 8%
Σταϊκούρας: Στη δέσμευση της κυβέρνησης προ πανδημίας για μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη δέσμευση της κυβέρνησης προ πανδημίας για μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αρμόδιος υπουργός περιέγραψε τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν για την προσαρμογή αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνον στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί».

Από το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται ο νέος δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, να προκύψει  από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές «φιλέτα», οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και όπου οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως οι δυνατότητες της οικονομίας δεν είναι απεριόριστες, προσθέτοντας όμως ότι το κράτος θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των επιπτώσεων της πανδημίας σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι την Πέμπτη «θα νομοθετηθεί στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων όσων πλήττονται από την πανδημία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας πως «το τι θα γίνει μετά τον Φεβρουάριο θα το αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα».

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και επιδότηση πάγιων δαπανών

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως αύριο Τετάρτη λήγει η διαδικασία ενώ η επιδότηση πάγιων δαπανών θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Για τη διαγραφή χρεών τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε πως η κυβέρνηση τα αξιολογεί όλα ώστε να μειώσει τα υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια και όσα «κοκκινίσουν» στο μέλλον.

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων

Με χθεσινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που θα έρθει στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή ένα καινούργιο πρόγραμμα στήριξης  των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα αφορά στην επιδότηση των παγίων δαπανών τους, ενώ τον Μάρτιο θα υπάρξει και 6ο κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα μετρά στήριξης για το 2021 υπολογίζονται σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ «θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», σημειώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments