ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χαράλαμπος Γώγος
Καθηγητής Ιατρικής

Χαράλαμπος Γώγος στο pagenews.gr: Lockdown τύπου Μαρτίου είναι στο τραπέζι

Χαράλαμπος Γώγος στο pagenews.gr: Ο καθηγητής Ιατρικής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Είπε για το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown τύπου Μαρτίου, τόνισε ότι οι επιστήμονες θα αποφασίσουν τι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Σε μια μέρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν και πάλι τα χίλια, ο Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη.

Ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι ένα lockdown σαν τον Μάρτιο είναι πάνω στο τραπέζι και εξήγησε ότι η κλιμάκωση ή η συνέχιση των μέτρων θα αποφασιστεί από τους επιστήμονες την ερχόμενη Παρασκευή όταν και θα έχουν τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που ανησυχούν τους επιστήμονες αφού αποδεικνύονται πιο μεταδοτικές. Διαβάστε τι είπε ο Χαράλαμπος Γώγος στον Δημήτρη Τάκη για:

Για το πόσο κοντά είμαστε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου:

«Το lockdown είναι πάντα στο τραπέζι γιατί τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση που είναι αναγκαία. Επομένως, όχι μόνο lockdown, αλλά και ένα μικρότερο lockdown ή περιοχικό lockdown, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που έχουμε δυσάρεστα επιδημιολογικά δεδομένα ή δυσάρεστα κλινικά δεδομένα. Και τα δύο παρακολουθούνται στενά. (Παρακολουθείτε) το επιδημιολογικό κομμάτι με τα πάνω από 1200 κρούσματα που είχαμε χθες, με την αυξημένη επίπτωση κρουσμάτων στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινες, οι οποίες είναι και πιο κρίσιμες εξάλλου.

Είναι φυσικά το Λεκανοπέδιο που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα και γι’ αυτό έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί. Είναι και άλλες μικρότερες περιοχές. Η Αχαΐα, η Πάτρα, η Βοιωτία, η Εύβοια, κάποια νησιά, έχει αρχίσει και η Θεσσαλονίκη και έχει λίγα προβλήματα. Θέλουμε να έχουμε στενή παρακολούθηση για να έχουμε μια εικόνα.

Αυτά θα τα δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας όταν θα έχουμε τον κυλιόμενο μέσο όρο και τη δυναμική της επιδημίας στις δύσκολες περιοχές και την Παρασκευή στη συνάντηση θα αποφασίσουμε. Σήμερα και αύριο θα έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα αναλυτικά, τα ποιοτικά δεδομένα, κατά περιοχή, κατά συρροές αν υπάρχουν και την Παρασκευή θα το συζητήσουμε.

Από την άλλη πρέπει να κοιτάμε και το κλινικό κομμάτι, δηλαδή τα νοσοκομεία μας. Βλέπουμε ότι και εκεί αρχίζει να εμφανίζεται μια πίεση. Βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή την στιγμή στην Αττική μια κάλυψη στο οριακό ποσοστό του 60% σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει ακόμα μια άνεση στις κοινές κλίνες Covid. Αλλά στις κλίνες ΜΕΘ υπάρχει μια πίεση.

Αυτά τα δεδομένα δημιουργούνε μια πίεση, θέλει εγρήγορση, παρακολούθηση και αν χρειαστεί τα μέτρα που θα κλιμακωθούν θα τα δούμε».

Για το αν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική:

«Υπάρχουν περιοχές που έχουμε και μια αποκλιμάκωση, να ξέρετε. Στις δύσκολες περιοχές αυτή την στιγμή έχουμε μία αύξηση. Μια αύξηση που δεν μπορώ ακόμα να τη χαρακτηρίσω εκθετική, αλλά είναι σαφής. Έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, έχουμε αύξηση της κατάληψης κλινών ΜΕΘ, ελάττωση της σχέσης στα εισιτήρια-εξιτήρια που είχαμε πετύχει προηγούμενα, όλα αυτά είναι σημεία που είναι ανησυχητικά και πρέπει να τα δούμε προσεκτικά.

Τώρα, κατά πόσο θα αυξηθούν τα μέτρα ή θα παραμείνουν τα μέτρα σε κάποιες περιοχές ή θα απλωθούν σε άλλες περιοχές, θα το δούμε στη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή».

Για το αν είμαστε κοντά σε αυτό που ονομάζουμε «τρίτο κύμα» της πανδημίας και τι γίνεται με τις μεταλλάξεις:

«Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό που θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως το ξεκίνημα το τρίτου κύματος. Πραγματικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα το οποίο υφέθη, οπότε με το lockdown είχαμε μείωση των κρουσμάτων. Επομένως, τώρα ξεκινάει ξανά κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε τρίτο κύμα. Αυτό το τρίτο κύμα θα πρέπει να το προλάβουμε, να το αντιμετωπισουμε στο ξεκίνημά του εγκαίρως οπότε να μην αναπτυχθεί στον βαθμό που θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αυτό έχει να κάνει και με την προετοιμασία του συστήματος υγείας και με οποιαδήποτε μέτρα προστασίας θα χρειαστούνε για τον έλεγχο αυτής της διασποράς που περιγράψαμε λίγο πριν.

Επιπλέον, έχουμε την εμφάνιση κάποιων μεταλλάξεων του ιού. Τρία στελέχη καινούργια. Τα δύο είναι τα βασικά. Το ένα κυρίως, το βρετανικό, που έχει έρθει στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Έχει σημαντική διασπορά. Φαίνεται ότι και στην Ελλάδα θα έχει διασπορά, είναι λογικό αφού εποικοινωνούμε με όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Επομένως, υπάρχει επιπλέον το θέμα της αυξημένης μεταδοτικότητας».

Για το πόσο πιο αυξημένη είναι η μεταδοτικότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού:

«Αρχίζει και διαμορφώνεται η εικόνα. Έχουμε όχι μόνο επιδημιολογικά στοιχεία. Στην Αγγλία είδαμε πόσο επιβάρυνε ο μεταλλαγμένος ιός την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο κυρίως, αλλά έχουμε πλέον και επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η πρόσδεση του νέου ιού μετην πρωτεΐνη με την οποία προσδένεται στα κύτταρα είναι πιο ισχυρή. Επομένως, η μετάδοση γίνεται ευκολότερη. Φαίνεται ότι υπάρχει μια μετάδοση αυξημένη, από 50 έως 90% ανάλογα με τις μελέτες.

Εγώ σας λέω γύρω στο 70% που είναι πολύ σημαντικό ποσοστο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτό που λέμε clusters. Δηλαδή σε μια περιοχή που υπάρχει γεγονός υπερμετάδοσης, όπως έχουμε πει χαρακτηρίζεται ο ιός από τέτοια γεγονότα, αυτό το cluster μπορεί να είναι μεγαλύτερο και πιο διεισδυτικό. Συνέβη, ας πούμε, στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Υπήρξε λόγω της μεταδοτικότητας, μεγαλύτερη διασπορά από ό, τι θα υπήρχε σε διαφορετική περίπτωση.

Επομένως, αυτός ο ιός δεν είναι χειρότερος, δεν είναι τοξικότερος, δεν σκοτώνει περισσότερο, αλλά μεταδίδεται και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τελικά και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα να είναι πιο αυστηρά, μάσκες, αποστάσεις, όλα αυτά που ξέρουμε. Ο ιός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, δεν αλλάζει τίποτα, απλά πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί με τα μέτρα ατομικής προστασίας».