Ελλάδα

ECDC κορωνοϊός: Μειώθηκαν οι «πράσινες» περιοχές και στην Ελλάδα

ECDC κορωνοϊός: Μειώθηκαν οι «πράσινες» περιοχές και στην Ελλάδα
ECDC κορωνοϊός: Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία με βάση τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη με βάση τους αναθεωρημένους έγχρωμους χάρτες που δίνει κάθε Πέμπτη στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι χάρτες, θυμίζουμε, αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 22 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ.

Μόνο που και για την Ελλάδα μειώθηκε το… πράσινο, καθώς από εκεί που βρίσκονταν στην πιο ασφαλή ζώνη η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα, πλέον «πράσινο» είναι μόνο το Ιόνιο.

Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας μεταπήδησαν από το κόκκινο χρώμα, στο σκούρο κόκκινο. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Τι γίνεται με τον δείκτη θετικότητας

Στο «πράσινο» βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον παρακάτω χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα βρίσκονται στο πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο, η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου , των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα αλλά και η Κρήτη βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Βέβαια, την περασμένη εβδομάδα στο κίτρινο και πιο ασφαλές χρώμα βρισκόταν και κομμάτι της Στερεάς Ελλάδα και της Πελοποννήσου, οι οποίες όμως γύρισαν και πάλι στο πορτοκαλί.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Να υπογραμμίσουμε ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments