Ελλάδα

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Μεγάλες διαδηλώσεις πανελλαδικά – Επεισόδια έξω από τη Βουλή και το ΑΠΘ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Μεγάλες διαδηλώσεις πανελλαδικά – Επεισόδια έξω από τη Βουλή και το ΑΠΘ
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Μαζικά συλλαλητήρια έγιναν σε όλη τη χώρα, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν έξω από τη Βουλή στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του συλλαλητηρίου έπεσαν μολότοφ και χημικά κοντά στο ΑΠΘ.

Το βασικό αίτημα των συλλαλητηρίων είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως, να μην προχωρήσουν οι διαγραφές φοιτητών, να μην μπει η βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και να μην ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την Αθήνα

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν επεισόδια γύρω από το ΑΠΘ, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 4 προσαγωγές. Νωρίτερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία, μαζί με εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων, από το Άγαλμα Βενιζέλου.

Διαδηλώσεις έγιναν ακόμα σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Βόλο κ.α.

Τα αιτήματα των φοιτητών

Οι φοιτητές σε ανακοινώσή τους για τα σημερινά συλλαλητήρια, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ πήραν την πρώτη απάντηση από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/1!

Εάν νομίζουν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία, είναι βαθιά γελασμένοι!!!

Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!! Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δεν θα περάσει! Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ! Το ποτήρι ξεχείλισε! Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments