Οικονομία

534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές για αναστολές Ιανουαρίου

534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές για αναστολές Ιανουαρίου
534 ευρώ: Ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης «μπαράζ» πληρωμών σε χιλιάδες δικαιούχους.

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης «μπαράζ» πληρωμών σε χιλιάδες δικαιούχους. Οι πληρωμές αφορούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τις αναστολές Ιανουαρίου.

Ποιοι θα δουν σήμερα λεφτά στους λογαριασμούς τους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σήμερα θα πραγματοποιηθούν πληρωμές:

  • Για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2021, θα καταβληθούν 306,43 εκατ. ευρώ σε 623.557 δικαιούχους.
  • Σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020 θα καταβληθούν 5,89 εκατ. ευρώ σε 19.288 δικαιούχους για την πληρωμή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.
  • Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που αφορά σε καταβολή 800.985 ευρώ σε 19.287 δικαιούχους.

Οι πληρωμές αφορούν συνολικά 662.123 δικαιούχους, και θα καταβληθούν 313,13 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι αναστολές Ιανουαρίου και ο μηχανισμός ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Δηλώσεις για αναστολές Φεβρουαρίου

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως. Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

Ωστόσο, εάν δεν τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Οι επιχειρήσεις, δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών. Οι επιχειρήσεις, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 28η Φεβρουάριο 2021, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments