Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα μελέτη – Είναι αποτελεσματικό και κατά της βρετανικής μετάλλαξης

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα μελέτη – Είναι αποτελεσματικό και κατά της βρετανικής μετάλλαξης
Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αναφέρει μια νέα έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα.
Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αναφέρει μια νέα έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία, είναι αποτελεσματικό και απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Με βάση όσα αναφέρει το independent.co.uk, οι επιστήμονες στην Οξφόρδη δήλωσαν ότι το εμβόλιο είχε παρόμοια επίπεδα προστασίας έναντι της βρετανικής παραλλαγής, γνωστή ως Β.1.1.7, σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού.

«Τα δεδομένα των δοκιμών του εμβολίου ChAdOx1 στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει απέναντι στον αρχικό ιό της πανδημίας, αλλά επίσης προστατεύει και κατά της νέας παραλλαγής, της B.1.1.7, η οποία προκάλεσε έξαρση της νόσου στο τέλος του 2020 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της Ερευνας για το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Τα ευρήματα, υπό μορφή προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους, δείχνουν ότι μία δόση του εμβολίου μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένη μετάδοση του ιού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι η Σάρα Γκίλμπερτ, εκ των ερευνητών που ανέπτυξαν το εμβόλιο, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην αγγλική παραλλαγή, μπορεί να χρειασθεί να προσαρμοσθεί σε μελλοντική παραλλαγή του ιού.

Εργαζόμαστε με την AstraZeneca για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας που απαιτείται για μία αλλαγή στελέχους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, είπε.

Τι αποφασίστηκε για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών. Με το πέρας της συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προχώρησαν σε δηλώσεις.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών»

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα», είπε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας».

Ειδικότερα:

  • Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.
  • Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.
  • Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.
  • Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.  svg%3E

Συμπερασματικά:

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments